Társasházban lakik? - Sokba lesz ez Önnek

Újabb épületenergetikai szigorítás vár a felújítási munkálatokba kezdő társasházakra 2018. január 1-jétől.
Napi.hu, 2016. február 4. csütörtök, 15:25

A különböző épületelemek hőátbocsátási tényezőjére vonatkozó új, szigorúbb követelmények jelenleg még csak az uniós, illetve a központi költségvetési forrásokból finanszírozott felújításokra vonatkoznak, ám két év múlva már minden társasházi felújítás esetében az új előírásoknak kell megfelelni. A szigorodó kritériumok teljesítése ugyanakkor nem csupán kötelezettséget jelent a lakóközösségeknek, hanem lehetőséget is biztosít  rezsiköltségek jelentős és hosszú távú csökkentésére - emelik ki a Házfórum.hu társasházszakmai fórum és a Társasházi Háztartás szaklap szakértői.

A lakóépületek energiahatékonyságára vonatkozó kritériumok szigorításának első szakasza már folyamatban van, a felújításban gondolkodó társasházaknak és lakásszövetkezeteknek pedig érdemes már most felkészülniük a két éven belül esedékes második lépésre is.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendelet és az Energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény ugyanis két lépcsőben szigorítja a hazai épületenergetikai előírásokat: az új, korábbinál szigorúbb határértékeknek 2017. december 31-ig csak az uniós és állami forrásból történő felújítások esetében kell megfelelni.

Azonban a 2018. január 1-jével kezdődő második szakaszban már minden energetikai korszerűsítésbe belevágó hazai társasháznak teljesíteni kell az új előírásokat. 2020. december 31-ét követően pedig minden új építésű épületnek meg kell felelnie az úgynevezett "közel nulla energiaigény" kritériumának.

A legfontosabb változás az úgynevezett hőátbocsátási tényező csökkentése, amelynek célja, hogy az épületekben felhasznált hő minél kisebb része jusson a kinti környezetbe. Az új előírások a korábbinál vastagabb és jobb minőségű szigetelések alkalmazásával teljesíthetőek. Ezzel nagymértékben csökkenthető a lakások és házak hőfogyasztása, ami egyúttal számottevő költségmegtakarítást is eredményez a háztartások számára.

A szomszédoknál már régóta él a szigor

A Házfórum.hu Sárvári Marcell szakértője elmondta: Régiós összehasonlításban Magyarország ma még jelentős elmaradásban van az épületállomány épületenergetikai hatékonyságát tekintve. Ezt tükrözi az a tény is, hogy Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban már 2008 óta érvényben vannak azok a követelmények, amelyek Magyarországon csak 2018-tól lesznek hatályban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.04 21:53

@Ghanima: Elárulom, de elolvashattad volna a rendeletet, rájuk nem terjed ki a szabály.

"A rendelet hatálya nem terjed ki azon műemlék épületre, helyi védelem alatt álló épületre és azok épületelemeire, ahol az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények betartása a műemléki vagy a helyi védettséget megalapozó érték megváltoztatását eredményezné."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

uzi007, 2016.02.04 20:39

TETVEK: HOL A 99 MILLIÁRD FT MELYET 15 re ÍGÉRTEK A 60 LAKÁSNÁL NAGYOBB TÁRSASHÁZAK FELÚJÍTÁSRA. HÁNY LIBASZAROS FOCI PÁLYÁT ÉPÍTENEK ÁT STADIONNAK A PANEL PROLIKNAK ÍGÉRT PÉNZBŐL.NEM LESZ 17 RE EGY 100 LAKÁSOS PANEL LAKÓINAK ANNYI PÉNZE?HOGY A fidss KÉNYES ÍZLÉSÉNEK MEGFELELJEN
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2016.02.04 20:36

Árulja már el végre valami szakértő, hogy mégis, miként gondolják hőszigeteléssel ellátni a Bp. UNESCO Örökségébe felvett 100-120 éves cirádás, gipszstukkós bérházakat?!
Leverik a díszeket majd újragyártják őket polisztirolból (vagy hasonlóból),miután a pucér téglákra fölvittek 10 cm vastag szigetelőrétegeket, és erre visszahelyezik a csicsákat? Netán a lakástulajdonosok _belülről_ (ami, ha jól tudom, valamennyire akár még működhet is) tegyenek föl mindenhová, hőhíd-mentesen, dettó 10 cm vastag szigetelést??
Hatalmas érdeklődéssel várok választ erre az "aprócska", mondjuk. csak az 1-es villamos vonalán belül álló épületek legnagyobb részére vonatkoztatható kérdésre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.02.04 17:56

Ha ez igaz akkor irni kell az unionak, mert a CSOK -os valalkozokal kiveteleznek nekik nincs szukseg energetikai bizonyitvanyra.......MIERT?????? Mert azokat fideszes valalkozok fogjak csinalni es meg ezen is penzt sporolnak, a CSOK-os Csaladok meg fizesek ra a gatyajukat a futesre....????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html