A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Miskolcon új irodafejlesztés nem indul, a már meglévő "A" kategóriás irodaházak közel 90 százaléka pedig bérlőre talált. Ebben a szegmensben korábban 8−10 eurót is elkértek havonta egy négyzetméterért, igaz, már 25 négyzetmétertől bérelhető volt a terület. Napjainkban azonban − ahogy Demeter Tibor, a helyi Demeter Ingatlanközpont ügyvezető igazgatója mondja − 2008−2009-hez képest leült az irodabérleti piac, amihez a nehéz gazdasági helyzet mellett hozzájárultak az ÚSZT telephely-kialakítást támogató pályázatai. A kiemelt bérleti díjak 6−7 euróra csökkentek, a régebbi, korábban 5 euróért kínált területet ma 4 euróért is bérbe adják. A belvárosban 5−6 euró a havi díj, távolabb 3,5−4 euró az általános. Azok a társaságok, amelyek korábban nagyobb irodaterületet vásároltak, most a spórolás jegyében irodájuk egy részét "társbérletbe" adják más cégnek.

A panellakásokat − melyeket a tulajdonosok szívesebben adnak ki cégnek, mint magánbérlőnek − havi 50−55 ezer forintért kínálják a belső városrészekben, de a lakásárak csökkenése némi visszafogott keresletet gerjesztett a belvárosban, mert a kisebb vállalkozások többsége szívesebben vásárol, mintsem bérel.

Debrecenben szintén gyér az érdeklődés az irodabérletek iránt. A belvárosi kínálatban − Tatos Tibor, a Cívis Ingatlaniroda Kft. ügyvezető igazgatója szerint − új és régebben épült létesítményekben is találhatók kiadó helyiségek és a lakásirodák kínálata is megfelelő. A belvárosi lakásirodák havi bérleti díja 1200 forintról (4 euró), míg az irodaépületek helyiségeié 1500 forintról indul négyzetméterenként. A szóródás azonban elég nagy, a frekventált helyen lévő Cívis inkubátorházban például − amely szépen felújított s a legkorszerűbb belső kialakítású épület − a havi 10−11 eurót is elkérik, míg a pár száz méterre lévő, kevésbé modern felszerelésű irodaépületben akár már 7,6 euróért is bérelhető irodaterület. A Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban kialakítástól és a bérlet futamidejétől függően havi nettó 6−8 euró a négyzetméterenkénit tarifa.

Szegeden − mint Benke József, a Limit Ingatlaniroda munkatársa kifejtette − két éve ugyancsak szűkült a kereslet és a kisebb cégek itt is a lakásirodákat részesítik előnyben. Ezekért átlag havi 1000 forintot (3,4 euró) kell fizetni négyzetméterenként, a kaució kéthavi díj. A belvárosi, régi irodaházakban 1200 forintról indul a kínálat, miként az újszegedi korszerű inkubátorházban is. A belvárosban még a kevésbé modern helyiségek is drágábbak, mint a belső városmagon kívül. A városban kevés az új, korszerű, "A" kategóriás iroda, pedig Benke szerint ezekre a nemzetközi cégek részéről lenne igény.

Kecskeméten is keresettek a lakásirodák, bár a város három ipari parkja egyaránt bőven kínál irodabérleti lehetőségeket a kkv-knak is. A lakásirodák havi bérleti díja négyzetméterenként 1000−1200 forint között mozog, a régebbi irodaépületekhez vagy régi vállalati irodaházakhoz hasonlóan. A KÉSZ-irodaházban szintén 4 eruróról indul a havi díj, a cég ipari parkjában pedig 3−7 euró között kínálják a területeket. A város másik ipari parkjában, a Technik-Park Heliport multifunkcionális létesítményeiben 4,5−5 euró az irodabérlet nettó ára.