Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csaknem 20 éve már, hogy az ingatlanfejlesztők Budapest következő irodapiaci folyosójaként kezdték emlegetni a modern irodaházakat akkor még eléggé ritkásan felmutató Könyves Kálmán körutat. A jóslat a hitetlenkedések dacára lassan beteljesülni látszik, az ország legnagyobb irodaháza, amely a következő 15 évben a Magyar Telekom Nyrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. közös székházaként működik majd, is itt készült el.

Ötvenmilliárdos beruházás

A bruttó 105 ezer négyzetméter alapterületű, 58 ezer négyzetméternyi kiadható irodaterülettel rendelkező gigaszékház olyan, mintha három nagy budapesti irodaházat rejtene, s éppen méretei okán különleges technikai és építészeti megoldásokra volt szükség a megvalósításnál - tudtuk meg a bérlő beköltözése előtti sajtóbejáráson.

Az 50 milliárdos beruházás önmagában kiteszi a fővárosi irodapiac 2 százalékát, felépítéséhez pedig 60 kilométernyi kétsávos autóútnak megfelelő betont és 55 darab üres 747-es Boeing repülőgép súlyának megfelelő betonacélt használtak fel, csúcsidőben pedig 1500-an dolgoztak rajta - emelte ki az építkezés legizgalmasabbnak tartott adatait a bemutatáson Noah Steinberg, a fejlesztő Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója. A kivitelező a Market Építő Zrt. volt.

Az épületet teljes mértékben a leendő bérlő igényeire szabták, amire a magyar irodapiacon példátlanul hosszúnak számító 15 éves bérleti szerződés nyújtott lehetőséget. Ilyen konstrukcióban a leendő bérlő még olyan részletekbe is beleszólhat, amelybe amúgy nem szokás.

Fenntartható és a hatékony épületben kreatív, inspiratív munkakörnyezetet várt el a Telekom, s hogy nem csak levegőbe beszéltek amikor a dolgozók közérzetének fontosságát hangsúlyozták a fejlesztőnek, arról a 8. emeleti, a városra egészen különleges perspektívából panorámás fitneszcentrum és tetőteraszi futópálya láttán is meggyőződhettünk. Dolgozói közérzetjavító elemeknek tűntek a belső kertek zöldjei és a zöldre festett, élő mohfalak is.

A székházban több mint négyezren dolgozhatnak majd, a munkaállomások egy részét egy-egy központi box köré szervezték, amelynek zárható egységeibe személyes holmijaikat helyezhetik el a munkavállalók, s mindig az éppen szabad asztalnál foglalhatnak helyet. Egyes divíziók állandóan változó létszámát ugyanis ez a fajta elrendezés szolgálja ki leghatékonyabban - hallhattuk a bemutatón. A földszinti 300 fős, a fő aulától külön megközelíthető  konferenciaterem elhelyezésénél is a hatékonyságra fókuszáltak, a terület anélkül hasznosítható, hogy a székház dolgozóinak munkáját bármiképpen is zavarná.

A gigairodaház a 3 hektáros terület kétharmadát foglalja el, így további egy hektár fejleszthető terület áll helyben a Wing rendelkezésére, ám ennek beépítésről egyelőre nincs szó, a vállalat jelenleg a Siemens-Evosoft székház fejlesztésén dolgozik.

A képek forrása: Wing Zrt.