Tetőtéri futópálya, belső kert tóval - bejártuk az ország legnagyobb irodaházát

Tetőtéri, panorámás fitneszcentrum külső futópályával, mohafalak, tágas terek, belső kertek, tavacska és rugalmas munkaállomások - ilyen munkahelyre költözhetnek a következő hónapokban a Telekom és a T-Systems dolgozói. Az ország legnagyobb irodaházában jártunk.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 25. kedd, 15:23
Fotó: Napi.hu

Csaknem 20 éve már, hogy az ingatlanfejlesztők Budapest következő irodapiaci folyosójaként kezdték emlegetni a modern irodaházakat akkor még eléggé ritkásan felmutató Könyves Kálmán körutat. A jóslat a hitetlenkedések dacára lassan beteljesülni látszik, az ország legnagyobb irodaháza, amely a következő 15 évben a Magyar Telekom Nyrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. közös székházaként működik majd, is itt készült el.

Ötvenmilliárdos beruházás

A bruttó 105 ezer négyzetméter alapterületű, 58 ezer négyzetméternyi kiadható irodaterülettel rendelkező gigaszékház olyan, mintha három nagy budapesti irodaházat rejtene, s éppen méretei okán különleges technikai és építészeti megoldásokra volt szükség a megvalósításnál - tudtuk meg a bérlő beköltözése előtti sajtóbejáráson.

Az 50 milliárdos beruházás önmagában kiteszi a fővárosi irodapiac 2 százalékát, felépítéséhez pedig 60 kilométernyi kétsávos autóútnak megfelelő betont és 55 darab üres 747-es Boeing repülőgép súlyának megfelelő betonacélt használtak fel, csúcsidőben pedig 1500-an dolgoztak rajta - emelte ki az építkezés legizgalmasabbnak tartott adatait a bemutatáson Noah Steinberg, a fejlesztő Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója. A kivitelező a Market Építő Zrt. volt.

Az épületet teljes mértékben a leendő bérlő igényeire szabták, amire a magyar irodapiacon példátlanul hosszúnak számító 15 éves bérleti szerződés nyújtott lehetőséget. Ilyen konstrukcióban a leendő bérlő még olyan részletekbe is beleszólhat, amelybe amúgy nem szokás.

Fenntartható és a hatékony épületben kreatív, inspiratív munkakörnyezetet várt el a Telekom, s hogy nem csak levegőbe beszéltek amikor a dolgozók közérzetének fontosságát hangsúlyozták a fejlesztőnek, arról a 8. emeleti, a városra egészen különleges perspektívából panorámás fitneszcentrum és tetőteraszi futópálya láttán is meggyőződhettünk. Dolgozói közérzetjavító elemeknek tűntek a belső kertek zöldjei és a zöldre festett, élő mohfalak is.

A székházban több mint négyezren dolgozhatnak majd, a munkaállomások egy részét egy-egy központi box köré szervezték, amelynek zárható egységeibe személyes holmijaikat helyezhetik el a munkavállalók, s mindig az éppen szabad asztalnál foglalhatnak helyet. Egyes divíziók állandóan változó létszámát ugyanis ez a fajta elrendezés szolgálja ki leghatékonyabban - hallhattuk a bemutatón. A földszinti 300 fős, a fő aulától külön megközelíthető  konferenciaterem elhelyezésénél is a hatékonyságra fókuszáltak, a terület anélkül hasznosítható, hogy a székház dolgozóinak munkáját bármiképpen is zavarná.

A gigairodaház a 3 hektáros terület kétharmadát foglalja el, így további egy hektár fejleszthető terület áll helyben a Wing rendelkezésére, ám ennek beépítésről egyelőre nincs szó, a vállalat jelenleg a Siemens-Evosoft székház fejlesztésén dolgozik.

A képek forrása: Wing Zrt.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.09.25 20:05

Az semmi, én Kazahsztánban 2 évig olyan szállodában laktam ahol a tetőn úszómedence volt, nyugágyak és bár. Meg persze szép kazak gyévocskák. Bulikat is rendeztek itt hétvégén, ilyenkor 1-1 betintázott vendég beleugrott az úszómedencébe. Az alagsorban lévő pizzéria falán pedig fotók örökítették meg hogy Nazarbajev is itt szállt meg mikor erre járt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2018.09.25 18:48

A cikkben az energia gazdálkodásról, így a hűtés/fűtés rendszerről, parkolásról és főleg a rokkantak számára való akadálymentesítésről, környezetvédelmi előírások megvalósításáról, a szemét feldolgozásárol, recycle programról szó sem esett. Ezek azok, amik a társadalom többi tagjait (a milliókat) érintik és a legfontosabb szempontok egy középület tervezésében, építkezésében, működésében.
A futópálya, mohafal és a többi marhaság csak a dolgozókat érinti és nem fontos senki más számára! Azt viszont meg lehet jegyezni, hogy az épületek rácsos üvegfala kritizálható esztétikailag bár,a szépség szubjektívértékelés, de az épületeket így rondáknak is lehet nevezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html