Új kedvencet találtak az ingatlanbefektetők

Hosszú idő után újra beindulni látszik a hazai szállodaingatlan-piac. Míg a válság kitörése után évekig hiába kerestek új tulajdonosokat a gyenge üzemeltetési lábakon álló, vagy bedőlt szállodaépületeknek a tulajdonosok és a finanszírozók, ma már a két-háromcsillagos kategóriában is élénkül a kereslet.
Napi.hu, 2016. február 21. vasárnap, 09:44
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt néhány évben leginkább a túlhitelezett, nem megfelelő üzleti modellel működő hotelek problémáiról lehetett olvasni, azonban az idén számos értékesítés illetve bérbeadás történt nemcsak a felső, hanem a két-háromcsillagos kategóriában is - mondta Csobádi Ákos, a DAV Property Kft. ügyvezetője. Mindez annak is köszönhető, hogy ma már a befektetők is bátrabban vágnak bele az ilyen jellegű projektekbe, kiszámíthatóbbnak ítélve az iparági környezetet - és túl alacsonynak a bankbetét hozamát.

A fővárosban az elmúlt hónapokban három, ismert középkategóriás szállodaépület cserélt gazdát: a békásmegyeri Hotel Touringot a Metrodom csoport, az újbudai Hotel Venturát, az angyalföldi Hotel Góliátot és a kelenföldi vasútállomás közelében lévő Hotel Griff Juniort az Indotek csoport vásárolta meg a DAV-tól.

A DAV piaci adatai szerint az ilyen típusú tranzakciók egy része bérleti konstrukció, azaz a korábbi üzemeltető marad az ingatlanban. A tranzakciók egy másik jelentős hányada esetén a szállodaépület funkcióját az új tulajdonos megváltoztatja és turisztikai központi elhelyezkedés esetén nyaralóként értékesíti az apartmanokat, városi szálloda esetén lakásként, de előfordult, hogy egy városközponti épület irodaházzá lett átalakítva.

Más szegmens is élénkülhet

Korábban, a nagy hotelépítési boomban jellemző volt, hogy a beruházások egy részénél nem volt megfelelő az üzletvitel, illetve a tulajdonos nem tudta teljesíteni a felvett hitelek kötelezettségeit. Ilyen esetben a jellemző gyakorlat az üzemeltető-csere, vagy a fedezet értékesítése volt, azonban a megfelelő befektető megtalálásához ma már alapos piaci szakértelem szükséges. Csobádi meglátása szerint a trend folytatódik: nemcsak a szállodák, hanem más, kereskedelmi ingatlanok esetében is élénkülhet a piac a következő időszakban.

Magyarország visszakerülni látszik a nemzetközi befektetői térképre. Az utóbbi időben viszonylag kevés volt az új fejlesztés, ezért a meglévő házak üresedési rátája csökken és az alacsony jegybanki alapkamat miatt a befektetők inkább a nagyobb hozamot, de mégis stabilabb környezetet kínáló ingatlanpiac iránt érdeklődnek nagyobb mértékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK