Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy októberben az előző havinál 1,9 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők szerényebb, 1,4 százalékos bővülésre számítottak.

Az eladások októberi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 460 ezer lakáseladás lenne, míg elemzők 5,36 milliós számot vártak.

Októberben a használt lakások mediánára éves szinten 6,2 százalékkal, 270 ezer 900 dollárra, 2017 júniusa óta a legmagasabb szintre nőtt, és már a 92. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások októberi üteme mellett 3,9 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 4,3 százalékkal, 1 millió 770 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A jelzáloghitel-kamatok fokozatos csökkenése fellendítette a vásárlási kedvet. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul, miközben a lakásárak emelkedésének üteme lassul.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata több mint 130 bázisponttal, 3,66 százalékra csökkent a tavaly novemberi csúcs óta.