Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy októberben az előző havinál 1,9 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők szerényebb, 1,4 százalékos bővülésre számítottak.

Az eladások októberi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 460 ezer lakáseladás lenne, míg elemzők 5,36 milliós számot vártak.

Októberben a használt lakások mediánára éves szinten 6,2 százalékkal, 270 ezer 900 dollárra, 2017 júniusa óta a legmagasabb szintre nőtt, és már a 92. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások októberi üteme mellett 3,9 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 4,3 százalékkal, 1 millió 770 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A jelzáloghitel-kamatok fokozatos csökkenése fellendítette a vásárlási kedvet. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul, miközben a lakásárak emelkedésének üteme lassul.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata több mint 130 bázisponttal, 3,66 százalékra csökkent a tavaly novemberi csúcs óta.