A fővárosi önkormányzat tárgyal az Európai Beruházási Bankkal (EIB) arról, hogy átalakítsák a hitelszerződést; reményeik szerint jelentős részben ebből a fejlesztési forrásból végeztetik majd el a Lánchíd felújítását.

A főpolgármester-helyettes szerint valójában a kormány "nettó szempontból" nem ad bele semmit a beruházásba, mert az állami támogatásként várható 6 milliárd forinttal "igazából csak az áfa összegét" adják oda. A főváros ezt tudomásul vette, de azt kérte a kormánytól, hogy a pénzt a pályatestre fordíthassák, a Váralagút felújítása nélkül - mondta el Kiss Ambrus. A kormány még nem módosította az erre vonatkozó határozatot úgy, hogy a Váralagút felújítása nélkül is érvényes legyen a 6 milliárdos támogatás. Erre még vár a főváros.

QP | Quality Placement

Azt is kérték továbbá, hogy ne 18 hónapig tartson a híd lezárása, mert azt árdrágítónak tartják, szemben a kormány álláspontjával.

Reményeik szerint augusztusban "feltételes közbeszerzést" tudnak kiírni a Lánchíd pályatestének felújítására. Ennek "szakmai feltétele", hogy egy új műszaki keretrendszerben szétválasszák egymástól a hídtest és a pesti villamosalagút felújítását, mert ez utóbbi attól függ, mennyi pénz áll majd rendelkezésükre a beruházásra - mondta a főpolgármester-helyettes.

A főváros utasítására a BKK már felkérte a Főmtervet az új hídszakvélemény elkészítésére, és az még júniusban meglesz.