Zuhantak a hazai panzióárak - már nézelődnek az arab és görög befektetők

Idén tovább bővült az eladásra váró panziók, éttermek, hotelek palettája. Hasznosíthatatlan területeik vagy felszereléseik akadályozzák a funkcióváltást, s hiába csökkentek az árak két év alatt 30−50 százalékkal, vevők továbbra sincsenek.
Szilágyi Eta, 2012. június 23. szombat, 09:05
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Bár a hazai turizmus adatai javulást mutatnak, a pozitív változás egyelőre nincs hatással a turisztikai célú ingatlanok piacára. Mint azt Tátrai Ferenc, a Korrekt-Max Immo Ingatlanügynökség tulajdonos-ügyvezetője lapunknak kifejtette, idén tovább nőtt a kínálat, s bár érdeklődők akadnak − akik között a frekventáltabb helyszíneket keresgélő arab és görög befektetők is megjelennek − adásvétel egyelőre nincs. Pedig a tulajdonosok többsége komoly vevőnek tovább engedne a két év alatt 30−50 százalékkal csökkentett árból. Magyarokkal nem találkozni a keresgélők között, aminek a szakember szerint a hazai tőkeszegénység az oka.

A gazdára váró turisztikai létesítmények palettája zavarbaejtően szélesedik, a kis családi panzióktól kezdve a tájjellegű ételeket kínáló éttermeken át a hotelekig szinte minden turisztikai funkciójú ingatlanból országszerte bőséges a kínálat. Bükfürdőn például egy újszerű, 20 szoba plusz 3 apartmanos szálloda teljes berendezéssel, sőt céggel együtt 280 millió forintért keres gazdát, Keszthelyen part menti, több mint 40 szobás, 6 lakosztályos, háromcsillagos hotelt nettó 350 millió forintért kínálnak. Válogathatnak az érdeklődők Hévízen és Balatonszéplakon is, ez utóbbi helyen egy part menti kétcsillagos létesítményhez 550 millióért juthat a vállalkozó kedvű.

A Dunától keletre szűkül a választék, az árak kissé alacsonyabbak, bár a helytől függően szintén széles az ársáv. A nemzetközi hírű termálgyógyfürdőjéről ismert dél-borsodi Bogácson 150 millióért hirdetnek egy családi panziót, a közeli Egerben pedig háromcsillagos, 50 szoba plusz luxuslakosztályos hotelt pinceborozóval 3,2 millió eurós irányáron.

A sorból a Dunakanyar sem marad ki: Szentendrén például 10 szobás, háromcsillagos hotelt 250 millióért, Mogyoródon, a Hungaroring közelében hatéves, 14 szobás, háromcsillagos panziót − wellness-helyiséggel, telepített horgásztóval − 550 millió forintért árulja tulajdonosa.

Hasonló a helyzet a fertődi térségben, ahol mint Hadarics Kristóf, a területen tevékenykedő Biztos Bt. tulajdonosa elmondja, egyre több vállalkozás jut csődbe és kénytelen piacra dobni gyakran az egész családnak munkát adó éttermét, panzióját. Ez egyrészt a rövid turistaszezonnal, másrészt azzal is magyarázható, hogy a válság előtti években egymáshoz közel több hasonló funkciójú létesítmény nyílt. Ezek egy része a turizmus visszaesésével még a rentabilitását sem tudta megőrizni, nemhogy fejlesztésbe kezdhetett volna. Régi, harmincéves berendezéssel pedig egyre nehezebb a hasznosítás. Így várható volt, hogy előbb-utóbb elviszi az egyre igényesebb osztrák és magyar turistákat a fejleszteni, korszerűsíteni képes konkurencia. A térségben egyébként erősebb az érdeklődés, mint például az alföldi régióban, ám legtöbbször mégsem jön létre az üzlet, mert az új funkciókhoz − fogászati rendelő, szépségklinika, munkásszálló, melyekre nagy az igény − a felszerelt konyhára, étteremre nincs szükség. S a százmilliós befektetésben gondolkodók is inkább tíz, ausztriai munkát vállalóknak bérbe adható lakás megvásárlását választják, mintsem egy százmilliós étterem megszerzését. A fertődi kínálatban a kisebb családi cukrászdák, kocsmák éppúgy megtalálhatók, mint nagyobb értékű, a magyar tulajdonosoktól a hitelek nemfizetése miatt osztrák banki tulajdonba került hotelek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.06.25 09:24

@aleva:

VOLTAM ott üdülni-zsúfolt-és unalmas....soha többé a hátam közepére sem kivánom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.06.24 17:55

@gewinner62: "spanyol-portugál" ki tudja mi lesz ott? Meg aztán messze is van. A Pénzcentrum azt írja, hogy "Az oroszok már a tóban vannak "/Hévízen/. Vajon mennyi lehet a valóságalapja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.06.24 17:13

@aleva:
spanyol-portugál tengerpart olcsóbb---közel a fele!!!!----én spec -bár kétszer voltam horvátoknál---semmi pénzért nem mennék le a kavicsos-sünös partjaikra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.06.23 12:01

A jelenlegi eladási dömpingnek semmi köze ahhoz, hogy a kínálati árak reálisak-e vagy sem. A sok ember felvette a svájci frank hiteleket, és most menekülne, mert nem tud törleszteni. Az árak meglehet hogy sok esetben irreálisak, de ezt akkor tudnánk meg biztosan, ha egy kicsit jobban körbenéznénk. Valószínű, hogy a tulajdonosok többsége bekalkulálja, hogy engedni kell az árból akár 50 %-ot is, hát jó magasra teszi a kínálati árat, hogy legyen miből engedni. De ha valakinek nincsen pénze az akkor sem tudja megvenni, ha feléért vagy negyedéért adják. Éppen ezért aki tud annak érdemesebb várni egy kicsit és addig működtetni, így tudja a veszteségeit csökkenteni. Különben ha megnézed a horvátországi árakat akkor lehet, hogy nem is annyira irreálisak az árak. Igaz hogy az tengerpart, de a klíma itt is nagyon jó. Persze aki ott akar az vegyen nyugodtan Ausztriában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.06.23 10:18

a Hungaroring közelében hatéves, 14 szobás, háromcsillagos panziót ? wellness-helyiséggel, telepített horgásztóval ? 550 millió forintért árulja tulajdonosa

EZ A KEDVENCEM!!!!

Ezek az árak továbbra is tratom irreálisan magasak.
Ettől olcsóbban a Wörther-See-nél lehet valóban mindig tele lévő panziókat-szállodákat venni---Villach és társainál pedig még inkább-és ott a tél 100%-os kihasználtsággal megy.

de ez csak az én véleményem...
DE_ számomra az év vicce-hogy 600 misiért Szeged Güttenberg nevű utcájában adták át egy 20---értsd HÚSZ szobás 4 csillagos szállodát.

KÖNYÖRGÖM- ismerve a mai adókat-++++++adókat és költségeket-hogyan lehet ebből a 20 szobából havi nettó 10 milla nyereséget összehozni-hogy maradjon is valami.-...a költségeken felül.szobánként nyereség 500 ezer havonta....nettó 6 ezrelékes kamattal 3.6 misi havonta-és nem kell adózni-büntiktől félni-a sok élősködő hatóságot elviselni stb...ááááááááááááá
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html