Hazugság, hogy Magyarország megvétózta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn este az MTI-vel, miután a Bloomberg arról számolt be, hogy a magyar kormány blokkolt egy olyan uniós állásfoglalást, amelyben támogatták azt, hogy az ICC elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A külügy szerint szerint „ezzel szemben az igazság az”, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: 

Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

Korábban a Bloomberg azt írta, hogy a magyar kormány blokkolta azt az uniós állásfoglalást, amelyben támogatták az ICC által kiadott elfogatóparancsot.

Az Index információi szerint arról van szó, hogy a magyar kormány nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem volt hajlandó aláírni Josep Borrell állásfoglalását, amelyet az összes unió tagállam nevében akart kiadni.

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió tagállamai közös állásfoglalást akartak kiadni, hogy támogatják az elfogatóparancsot, de a magyar kormány ezt – egyedüli tagállamként – megvétózta. (Egészen pontosan az uniós igazságügyi miniszterek adták volna ki saját állásfoglalásukat, amelyben támogatják az ICC döntését, azonban Varga Judit ezt nem írta alá.)

Így végül Josep Borrell csak a saját nevében adott ki nyilatkozatot, amelyben üdvözölte az elfogatóparancsot. 

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.