A szélsőjobboldali Javier Milei győzelmével ért véget a vasárnapi argentin előválasztás – írja a Bloomberg. A szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága mellett az látszott, hogy a közgazdász – akit sokan Donald Trumphoz, a volt amerikai elnökhöz hasonlítanak – a voksok 30,1 százalékát zsebelte be.

Ezzel maga mögé utasította a Patricia Bullrich vezette üzletbarát koalíciót, amely 28,3 százalékos támogatottságra tett szert. A jelenleg kormányzó peronista blokk pedig az argentinoknak mindössze 27,2 százalékát tudta meggyőzni.

A szélsőjobb előretörésének oka az elemzők szerint – ahogy Olaszországban, úgy Argentínában is – az lehet, hogy az emberek csalódtak a hagyományos, eddig vezető politikai erőkben. Javier Milei is pontosan erre utalt győzelmi beszédében, hangsúlyozva, hogy felszámolja „az országon élősködő, korrupt és haszontalan politikai kasztot”.

Ma megtettük az első lépést Argentína újjáépítése felé. Argentína megújulása lehetetlen ugyanazokkal a módszerekkel, amelyek eddig is mindig csődöt mondtak

mondta.

Hozzátette, az argentin problémákra nem a politikusok jelentik a megoldást, ők inkább generálják azokat.

Az infláció a szélsőjobboldalnak kedvez

Bárki is nyeri majd az október 22-én esedékes választásokat, komoly kihívásokkal találja magát szemben az elnökké avatása után. (Az előválasztáson arról döntöttek az argentinok, milyen politikai erők indulhatnak az októberi, mindent eldöntő voksoláson.)

Mielőbbi intézkedésekre lesz szükség

  • a kormányzati kiadások csökkentésére,
  • a hiperinfláció megakadályozására, valamint
  • a közbiztonsággal és a fenyegető recesszióval is foglalkozni kell.

Júniusban

az éves infláció 115,6 százalékos szintre ugrott

a májusi 114,2 százalékos szintről.

Éves infláció Argentínában
Éves infláció Argentínában
Forrás: Trading Economics

Persze azzal Javier Milei is tisztában volt, hogy az árak dinamikus emelkedése az ő malmára hajtja a vizet.

Egyértelmű, hogy minél jobban megugranak az árak, annál többen akarnak majd rám szavazni

nyilatkozta már februárban.

központi bank pénznyomtatással igyekszik kezelni a válsághelyzetet, úgy tűnik azonban, hogy ez végső soron csak olaj a tűzre.

Peso helyett dollár?

Javier Milei meglehetősen drasztikus megoldást kínál a gazdaság ráncba szedésére:

az argentin pesót dollárra cserélné, a központi bankot pedig „porig égetné”, amiért rosszul kezeli a válságot.

Egy dolog kétségtelen: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása kulcsfontosságú lesz Argentína gazdaságélénkítési tervében, bármilyen utat is választ a következő elnök. Mauricio Macri elnöksége alatt rekordösszegű, 44 milliárd dolláros mentőcsomagot kapott az ország az IMF-től. A program feltételeit Alberto Fernandez hivatali ideje alatt újratárgyalták, még múlt hónapban is egyeztetett ezzel kapcsolatban Sergio Massa gazdasági miniszter.

Javier Milei terveinek egyik komoly szépséghibája egyébként, hogy politikai elemzők szerint nem valószínű, hogy a kongresszus támogatná a közgazdász intézkedéseit.

Egyelőre az is kérdéses, hogy már októberben ünnepelheti-e majd az elnökké választását. Az egyértelmű októberi győzelemhez az kell, hogy az első helyezett az érvényes szavazatok 45 százalékát megszerezze. Abban az esetben, ha 40 százalékos támogatottságra tesz szert, és a második helyezett lemaradása minimum 10 százalékpontos, az szintén végső győzelmet ér. Minden egyéb forgatókönyv esetén azonban megrendeznek egy második fordulót is, erre november 19-én kerülhet sor.