A terv célja az ausztrál szövetségi kormány szerint az árnyomás és az infláció közvetlen enyhítése, amely az első negyedévben mérséklődött, de még mindig 30 éves csúcs közelében, 7 százalékon áll. 

„A költségvetés központi eleme a megélhetési költségek enyhítése lesz, amely nem növeli az inflációt” – mondta Jim Chalmers pénzügyminiszter a keddi szövetségi költségvetés megszavazása előtt a Reuters beszámolója szerint.

A kormány pénzügyi támogatást fog nyújtani több mint 5 millió alacsony jövedelmű családnak, kisvállalkozónak és nyugdíjasnak, akik a magas villanyszámlákkal küzdenek.

Jim Chalmers korábban többször is kijelentette, hogy az ausztrál költségvetés visszafogottan fogja kezelni a kiadásokat, hogy ne növelje az inflációs nyomást, ám ugyanakkor némi enyhülést is adjon, miután az ausztrál jegybank (RBA) a múlt héten kamatemeléssel sokkolta a piacokat, dacolva a kereskedők várakozásaival.

Ausztrália nincs még túl az infláció nehezén

Az ausztrál jegybank pénteken arra figyelmeztetett, hogy az inflációs kockázatok felfelé mutatnak, tekintettel az alacsony termelékenységnövekedésre, az emelkedő energiaárakra és a bérleti díjak emelkedésére.

A legutóbbi enyhítő intézkedések azt követően születtek, hogy a kormány négy év alatt 11,3 milliárd dollárt különített el az idősek gondozásában dolgozók béremelésére, miközben további 5 százalékos dohányadót és 2,4 milliárd dolláros adóemelést jelentett be az olaj- és gáztermelők számára.

Keddre kiderülhet, hogy Ausztrália költségvetési hiánya mennyivel csökkent, mivel az ország kasszája a nyersanyagexportból származó adóbevételekkel gyarapszik.