Elnökké választása előtt még nyíltan „autokratának” nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnököt Joe Biden amerikai államfő, és akkor még arról beszélt, az Egyesült Államoknak a legnagyobb ellenzéki kihívóját kell támogatnia. Ma már azonban egészen másképp vélekedik erről a témáról az amerikai elnök.

Azt követően, hogy a törökországi elnökválasztás első fordulója Recep Tayyip Erdogan elsőségével zárult, visszafogottabbá váltak a Biden-adminisztráció ezzel kapcsolatos megnyilvánulásai – már ha egyáltalán kicsikarható a kabinetből nyilatkozat a témában. Ebben az esetben már ragaszkodnak ahhoz, hogy nem állnak be egyik oldalra sem.

Nyer, aki nyer. Van most elég gond a világnak azon a részén

– idézi Joe Bident a Politico.

A pálfordulás, amelyet Joe Biden és csapata produkált, azt a kínos valóságot tükrözi: tisztában lehetnek ugyan azzal, hogy Recep Tayyip Erdogan fokozatosan leépíti a demokráciát Törökországban, Ankara viszont stratégiai szempontból fontos. Törökország NATO-szövetséges, ráadásul Oroszország ukrajnai háborúja és a Közel-Keleten zajló viszályok miatt Washington most egyáltalán nem engedheti meg magának, hogy magára haragítsa Recep Tayyip Erdogant.

A török elnökválasztás második fordulóját május 28-án tartják. Ekkor már csak az első kör két legnépszerűbb elnökjelöltjére, Recep Tayyip Erdoganra és Kemal Kilicdaroglura lehet majd voksolni.

 

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogannal, Törökország elnökével, és gratulált neki az elnökválasztás első fordulójában aratott győzelméhez, valamint az Igazság és Fejlődés Pártja kiemelkedő sikeréhez a török parlamenti választásokon – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor sok sikert kívánt Erdogannak a második elnökválasztási fordulóhoz, amit május 28-án tartanak. A magyar miniszterelnök a telefonbeszélgetés során kifejtette: egy erős és stabil Törökországra van szüksége Magyarországnak, Európának és a világnak.