„Az 1970. március 30-án született Karim Asad Ahmad Khan angol állampolgárt az orosz büntető törvénykönyv egyik cikkelye alapján körözik" — áll az orosz belügyi adatbázisban pénteken megjelent bejegyzésben, amely nem nevezte meg, hogy mi a konkrét vád.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) nemrégiben büntetőeljárást indított a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Khan és három bírája, Akane Tomoko, Rosario Salvatore Aitala és Sergio Gerardo Ugalde Godínez ellen.

Az ügyész ellen a vád ártatlan személyt tudatos büntetőjogi felelősségre vonása, súlyos vagy különösen súlyos bűncselekmény jogellenes elkövetésével összefüggésben, a bírák ellen pedig az, hogy tudatosan törekedtek külföldi állam képviselőjének jogellenes fogva tartására, és támadást készítettek elő ellene.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalás-előkészítő kamarája március 17-én rendelte el Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman „letartóztatását", azzal vádolva meg őket, hogy „törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából". Moszkva ezzel kapcsolatban rámutatott,

Washingtonhoz és Pekinghez hasonlóan nem ismeri el az ICC bíróság joghatóságát, és számára jogi szempontból minden döntése semmis.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amelyet az 1998-as Római Statútum alapján hoztak létre, nem része az ENSZ-nek, és csupán a dokumentumot ratifikáló országoknak tartozik elszámolással. A statútumhoz nem csatlakozott Oroszország (aláírta, de nem ratifikálta), az Egyesült Államok (visszavonta aláírását) és Kína (nem írta alá).

Putyin élete végéig körözött bűnöző marad, Oroszország rakétacsapással fenyeget

Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök szerint a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsnak szörnyű következményei lesznek, ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egy olyan atomhatalmat akar bíróság elé állítani, amely nem is része a büntetőbíróságnak. Az ICC szerint akkor is hatályos a parancs, ha véget ér a háború, tehát Putyin elnök ellen élete végéig érvényben marad az elfogatóparancs. Bővebben >>>

Putyin 2016-ban kiadott egy rendeletet, amelyben megerősítette, hogy Oroszország nem válik a Nemzetközi Büntetőbíróság részesévé. Az orosz külügyminisztérium szerint

a bíróság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem vált a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független szervévé.

 

Letartóztatnák-e Putyint, ha Magyarországra jönne?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. De mit jelentene ez itthoni vonatkozásban? Bővebben >>>