Miután Magyarország és Lengyelország elutasította a menekültügyi reformot, az EU-csúcs második napján több tagállam vezetője nehezményezte a két ország álláspontját.

Az EU-csúcs második napján, pénteken a tagállamok vezetői további tárgyalásokat folytatnak menekültügyi és migrációs reformokkal kapcsolatos záródokumentumok szövegezésével kapcsolatban; több tagország bírálta Magyarország és Lengyelország elutasító álláspontját a júniusi belügyi tanácsban többséggel elfogadott következtetésekkel kapcsolatban.

Hibádzik a kompromisszum

Kaja Kallas észt kormányfő úgy érvelt, hogy minden országnak kompromisszumkészséget kellene mutatnia a vitatott migrációs kérdésben, ugyanakkor elismerte a tagországok egyetértését, miszerint az Európai Uniónak a külső határok védelmére kell összpontosítania. Szerinte a korábbi vitákból származó frusztráció akadályozza az egyetértést.

Zárónyilatkozat nincs, csak nyilatkozat van

Erre hívta fel a figyelmet Charles Michel, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke is Brüsszelben, kijelentve, hogy a migrációval kapcsolatban számos előrelépést történt az elmúlt hónapokban az európai uniós erőfeszítésekben, egyebek mellett egyetértés mutatkozott abban, hogy az EU-nak a migráció külső dimenzióira szükséges összpontosítania.

Kijelentette azt is, hogy bár a kétnapos EU-csúcstalálkozón a migráció témájában nem született zárónyilatkozat, a tagállami vezetők megállapodtak abban, hogy az Európai Tanács elnöke nyilatkozatot adjon ki a témában.

Az Európai Tanács elnöke a migrációs dokumentum elfogadásának elmaradását azzal magyarázta, hogy két tagország, Lengyelország és Magyarország nem tudta támogatni az EU új migrációs és menekültügyi csomagjára tett javaslatot, valamint a zárónyilatkozat minősített többséggel történő elfogadását.

Harcot hirdettek az embercsempészek ellen

A migráció közös kihívás, amely közös európai válaszokat igényel, az Európai Unió leköszönő svéd elnöksége kiváló munkát végzett abban a tekintetben, hogy létrejött az általános álláspont a migrációs és menekültügyi reformokkal kapcsolatban, így arra számítunk, hogy a paktumot sikeresen lezárjuk az év végére" – ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette ki pénteken Brüsszelben, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy az új paktum középpontjában az emberi kétségbeesést kihasználó embercsempészek és emberkereskedők bűnszövetkezeteinek felszámolása áll, továbbá a legális migrációs útvonalak kialakítása, amelyeket a bizottság az unión kívüli országokkal kialakított partnerségek megerősítésével hozna létre.

Ugyanakkor célunk, hogy fokozzuk az együttműködést ezekkel az országokkal az embercsempészet ellen, továbbá az illegális migránsok visszaküldése, de világos koncepcióval rendelkezünk a tehetséggondozó partnerségek támogatásáról is, tehát az Európába vezető legális migrációs utakról

– fogalmazott Ursula von der Leyen.

 

Szupermérföldekre vannak a Magyarországnak járó pénzek: válaszolt az Európai Bizottság

Az uniós testület választ adott a magyar kormány érdeklődésére, hogy mi van a magyar uniós forrásokkal, elköltötte-e azokat Brüsszel, ha az uniós végrehajtó testület 66 milliárd eurónyi feltöltést kér a közös költségvetésbe a szűkös forrásra hivatkozva.