A tervezetet még Sauli Niinistö finn köztársasági elnöknek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Finnország – Svédországgal együtt – tavaly májusban, három hónappal az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Finnországnak 1340 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, amelynek védelméért eddig egyedül volt felelős.

Minden tagállamra számítanak

Ahhoz, hogy a két ország teljes jogú tagja lehessen az észak-atlanti szövetségnek, mind a 30 jelenlegi tagállamnak ratifikálnia kell a csatlakozási jegyzőkönyvüket.

Hivatalos török közlés szerint a finn-svéd csatlakozásról szóló egyeztető tárgyalások március 9-én folytatódnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: országa kész jóváhagyni a finn csatlakozást, szemben a svéddel. Törökország kezdetektől ellenezte a svéd csatlakozást, mert megítélése szerint Svédország kurd terroristáknak szolgál menedékül.

Törökország nem fog rábólintani Svédország NATO-csatlakozására a külügyminiszter szerint

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról, viszont Svédország nem tett eleget a török elvárásoknak – közölte a török külügyminiszter. Bővebben>>>

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden, a szavazást megelőző napon Helsinkibe utazott, és találkozott Sanna Marin finn miniszterelnökkel, valamint közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen a csatlakozási szerződés ratifikálására szólította fel a tagállamokat. Sanna Marin is ezt tette, és azzal érvelt a finn NATO csatlakozás mellett, hogy a tagság az egyetlen olyan körülmény, amelyet Oroszország tiszteletben tart.