A 17 éves Nahel nagymamája, a francia BFM TV-nek adott telefoninterjújában azt mondta:

Ne törjenek be ablakokat, buszokat... iskolákat. Szeretnénk lecsillapítani a dolgokat.

Hozzátette, dühös a rendőrre, aki megölte az unokáját, de általában nem a rendőrségre, és hitét fejezte ki az igazságszolgáltatásban, mivel Franciaország szerinte az elmúlt évek legrosszabb társadalmi felfordulásával néz szembe.

A napokban  45 ezer rendőrt helyeztek ki az utcákra, hogy felszámolják a volt francia gyarmatokra visszavezethető és alacsony jövedelmű negyedekben élő emberek diszkriminációja miatti haragot. Nahel algériai származású volt, és Párizs külvárosában, Nanterre-ben lőtték le.

Találkozó a polgármesterekkel

Emmanuel Macron elnök rendkívüli biztonsági megbeszélést tartott vasárnap este, és hétfőn a parlament mindkét házának vezetőivel, kedden pedig a tüntetésekben érintett 220 település polgármesterével kíván találkozni – mondta a találkozó egyik névtelenséget kérő résztvevője.

zavargások miatt Macron elhalasztotta az első németországi állami látogatását, amely a tervek szerint vasárnap este kezdődött volna. 

Összességében már több mint 3000 embert vettek őrizetbe, több száz rendőr és tűzoltó megsérült az összetűzésekben.

Égő autóval törtek be a polgármesterhez: mélyponton a francia zavargások

Égő autóval törtek be egy polgármesterhez a napok óta tartó francia tüntetés résztvevői. A városvezető nem tartózkodott otthonában, felesége és egyik gyermeke azonban megsérült. Bővebben >>>

Egy égő autó belerohant Párizs L'Hay-les-Roses külváros polgármesterének házába. Stephane Hardouin regionális ügyész gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást, és azt mondta a francia televíziónak, hogy az előzetes vizsgálat azt smutatja hogy az autóval a házat akarták ledöngölni és felgyújtani. Elmondása szerint az autóban lévő palackban lánggyorsítót találtak. 

Macron a közösségi médiát hibáztatta az erőszak szításáért.

A francia igazságügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy azok a fiatalok, akik a Snapchaten vagy más alkalmazásokban erőszakos felhívásokat osztanak meg, büntetőeljárás alá vonhatják.

Háborús állapotok Franciaországban: Macron nekiment a közösségi médiának

Franciaország elnöke követelte, hogy az olyan közösségi média cégek, mint a fiatalok körében népszerű TikTok és a Snapchat távolítsák el a közzétett "legérzékenyebb tartalmakat", és közöljék a hatóságokkal azon személyek nevét, akik szolgáltatásaikat erőszakszervezésre használják. Bővebben >>>

Tavaly tizenhárom embert lőtt le a francia rendőrség, az idén pedig hármat, akik nem tartották be a közlekedési eőírásokat.