Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt több mint egy éve tartják fogva a tbiliszi hatóságok. Drámai fogyása, és eleve rossz egészségi állapota miatt a nem túl jó bőrben lévő politikus továbbra is tartja, hogy „orosz ügynökök" mérgezték meg, hogy ezzel is likvidálják. 

A magát Nyugat-barátnak tartó politikus állításaiban persze nincs újdonság: 

a volt elnök nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy rávilágítson a jelenlegi kormánypárt vélt vagy valós orosz befolyásoltságára.

Különösen ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy Bidzina Ivanisvili, a kormányzó Grúz Álom nevezetű párt egyébként oligarcha alapítója Moszkva utasítására cselekedett, amikor „elfoglalta" az államot. 

Bár a georgiaiak (grúzok) túlnyomó többsége támogatja a nyugati orientációt, beleértve NATO-hoz és az EU-hoz való közeledést, a kritikusok szerint a kormány szándékosan ássa alá a nyugat felé nyitó politikai pályát, hogy ezzel se élezze ki a kapcsolatokat Oroszországgal.

Szaakasvili, aki ügyvédjén keresztül nyilatkozott a Politiconak, most tovább is ment: 

az orosz ügynökök beszivárogtak a georgiai biztonsági szolgálatokba

– mondta.

„Élénken emlékszem arra a napra, amikor mérget adtak be, majdnem meghaltam, azóta is rossz egészségnek örvendek" – tette hozzá a volt vezető, akinek szabadon engedésért már több ízben tüntettek Tbiliszi utcáin.

Miheil Szaakasvili azt is elmondta, hogy 2021 októberi letartóztatása óta 60 kilóra fogyott, a korábbi 120 kilogrammról.

Miheil Szaakasvili még szabadlábon, egy 2018-as kijevi tüntetésen
Miheil Szaakasvili még szabadlábon, egy 2018-as kijevi tüntetésen
Kép: Getty Images, NurPhoto

„Abban az intézményben, ahol vagyok, a döntéseket a biztonsági szolgálatok hozzák meg, nem az orvosok – ők nevezik ki az egész egészségügyi személyzetet" – írta Miheil Szaakasvili az amerikai ügyvédje, Massimo D'Angelo által a Politicóhozz eljuttatott válaszában. 

D'Angelo szerint valószínűleg kis adag mérget keverhettek Szaakasvili ételébe – ami az ügyvéd szerint összhangban áll a Kreml „lassú, gyötrelmes módszereivel, amikor politikai foglyok likvidálásáról van szó".

Higany- és arzénnyomok

Az 55 éves Szaakasvili 2004 és 2013 között két cikluson át volt elnök. Hatalommal való visszaélés vádjával vették őrizetbe, amely állítása szerint politikai indíttatású volt. Ezt követően kezdett 50 napos éhségsztrájkba, amire az egészsége is ráment. Azóta is fogva tartják.

A tavaly decemberben a Politico által is közölt orvosi jelentések higany- és arzénnyomokat mutattak ki a hajában és a körmeiben, valamint az egész testét különféle sérülések borították. Az elmúlt hónapokban napvilágott látott bírósági videófelvételeken is riasztóan soványnak és elesettnek tűnt a grúz politikus.

A Szaakasvilit fogva tartó tbiliszi klinika szerint ugyanakkor épp a volt elnök az, aki tavaly október óta visszautasítja a kezelést, ezzel is jelezve „bizalmatlanságát" orvosai iránt. A georgiai hatóságok pedig egyenesen azzal vádolják, hogy a mihamarabbi szabadlábra helyezése érdekében hamis állításokat tesz az egészségi állapotáról. 

Az ügyét felügyelő tbiliszi bíróság eddig mindannyiszor elutasította a szabadon bocsátását, holott több európai vezető, köztük Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ezt követelte.

Arra a kérdésre, hogy szerinte ki a felelős a helyzetéért, Szaakasvili minduntalan egyetlen személyre mutogat: Bidzina Ivanishvilire, Georgia leggazdagabb emberére.

Oroszbarát oligarcha

A 67 éves Ivanisvili, a posztszovjet Oroszországban tett szert vagyona nagy részére, ott lett multimilliárdos. 2012 és 2013 között Georgia (Grúzia) miniszterelnöke is volt. 

A Grúz Álom párt, az azonos nevű 2011-ben alapított politikai mozgalmából alakult meg 2012 tavaszán. Nevét és logóját egyébként Bera Ivanisvili rapper, Kartuli Ocneba (Grúz Álom) című száma ihlette. 

Bár hivatalosan már nem vesz részt a politikában, úgy gondolják, hogy a háttérben most is ő keveri a kártyákat. 

Tavaly februárban az Európai Parlament egy állásfoglalásában is ráerősített, hogy Ivanisvili személyes bosszúhadjárata részeként személyesen felelős Szaakasvili őrizetbe vételéért.

Ő irányít mindent, a törvényhozást, a kormányt, az igazságszolgáltatást

– hangoztatta Szaakasvili.

A hónap elején már Irakli Garibashvili miniszterelnök is úgy érezte meg kell szólalnia: kerek-perec elutasította és fake news-nak nevezte azokat a fejtegetéseket, amelyek szerint Ivanisvili mozgatja továbbra is a szálakat. Emellett pedig szimplán „őrült diktátornak" nevezte Szaakasvilit.

Utóbbi egyébként a volt miniszterelnököt vádolja az ellentmondásos külföldi ügynöktörvény bevezetéséért is, amely hetekkel ezelőtt hatalmas tüntetéseket váltott ki Tbilisziben.

A jogszabály, amely előírja, hogy minden olyan szervezetnek, amely finanszírozásának több mint 20 százalékát külföldről kapja, külföldi ügynökként kell regisztráltatnia magát, különben súlyos bírságra számíthat, gyanúsan a Kreml receptje alapján készült, és kísértetiesen emlékeztet a 2012-es orosz ügynöktörvényre.  

Putyin-stílusú törvény visszavonását eredményezte a közfelháborodás

Meghátrált a tbiliszi országvezetés azt követően, hogy a georgiai lakosság kétnapos tüntetés keretében tette egyértelművé, nem kérnek az orosz törvénynek titulált rendelettervezetből, amelynek keretében a külföldi finanszírozású szervezetekkel szemben léptek volna fel szigorúbban. Bővebben>>>

A törvényt a parlament első olvasatban jóvá is hagyta, azonban a növekvő hazai elégedetlenséggel és a külföldi kritikákkal szembesülve három nappal később elálltak a törvényjavaslattól. 

A visszavonás indoklásaként a kormánypárt azt mondta, hogy a törvényjavaslat véleménykülönbségeket okozott a társadalomban, valamint, hogy a hazugságok gépezete képes volt negatív színben feltüntetni a törvényjavaslatot, és félrevezetni a nyilvánosság egy bizonyos részét. 

Moszkva vs Brüsszel

Azóta, hogy Oroszország tavaly megkezdte ukrajnai invázióját, a Kreml beavatkozásától való félelem több volt szovjet tagköztársaságban is felerősödött – Georgiában pedig különösen, hiszen két szakadár régió, Dél-Oszétia és Abházia most orosz ellenőrzés alatt áll.

A közelmúltbeli tüntetések azonban rámutattak arra, hogy egyre nagyobb a szakadék a túlnyomórészt EU-párti lakosság elvárásai és a kormány között, amely sokak szerint a 2012 óta hatalmon lévő Grúz Álom párt vezetésével egyre közelebb került Moszkvához. Miközben a legutóbbi felmérések szerint a georgiaiak 85 százaléka támogatja az EU-hoz való csatlakozást.

Ivanisvili úgy döntött, hogy Putyin véleménye a döntő, és hogy a georgiai lakosság értéktelen

– mondta Szaakasvili.

Ellenben elkövette az összes autokrata hagyományos hibáját: nem tudja megzabolázni a szabad embereket – tette hozzá. 

Sem a Grúz Álom párt, sem Ivanisvili nem élt reagálás lehetőségével.