Az ukrán hadsereg visszaszorította az orosz erőket Bahmutban, abban a kelet-ukrajnai városban, amely az elmúlt hónapokban az orosz invázió leghevesebb harcainak epicentruma volt – közölte az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Politico beszámolója szerint.

„A front egyes területein az ellenség nem tudott ellenállni az ukrán védők támadásának, és akár két kilométeres távolságra is visszavonult” – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerda esti közleményében, aki szerint az ukrán taktika kimerítette a Wagner-erőket, és arra késztette az orosz parancsnokságot, hogy egyes szárnyakon az orosz reguláris hadsereg kevésbé profi egységeivel váltsa fel őket.

A reguláris csapatok vereséget szenvedtek és elhagyták állásaikat

– szögezte le Szirszkij.

Hatékony támadáshoz felkészülési idő kell

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője csütörtökön megerősítette, hogy az ukrán erők sikeresen behatoltak egyes szárnyainkba Bahmut irányában. Prigozsin elmondta, hogy a Wagner-csoport támadó műveletei folytatódnak a városban, és a zsoldosok célja, hogy azt sikerrel be is fejezzék. 

A bahmuti hadművelet nem része a várható ukrán ellentámadásnak. Bár a várakozások nagyok, Ukrajnának még több időre van szüksége a felkészüléshez

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közszolgálati műsorszolgáltatóknak adott, csütörtökön közzétett interjújában, hozzátéve: „Azzal amink van, amink van, előre tudunk menni és sikeresek lehetünk, de sok embert elveszítenénk és ez számomra elfogadhatatlan.”

A szerdai hadműveletekre azt követően került sor, hogy az ukrán erőknek sikerült megakadályozniuk, hogy az oroszoknak május 9-re, a II. világháború győzelmének napjára, sikerüljön elfoglalniuk Bahmutot. Kedden Prigozsin azt mondta, hogy a csapatai elmenekültek az állásaikból a városban végrehajtott rohamművelet során. Az ukrán 3. rohamdandár később megköszönte a Wagner-vezérnek, hogy nyilvánosságra hozta a háborús fronton elért sikereiket.