Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapító vezetője erőtejes videóüzenetet küldött az orosz hadvezetésnek, amelyben többek között azt követelte, hogy azonnal biztosítsanak lőszert az ukrán fronton harcoló csoport számára.

A Wagner csoport vezérének felvételén a háttérben több tucat Wagner-zsoldos holtteste látható: Jevgenyij Prigozsin állítása szerint ők mind egyetlen napon, május 4-én hunytak el az ukrajnai fronton.

Jevgenyij Prigozsin nem egy keresetlen szót intézett az orosz hadvezetéshez, egész pontosan két személyhez:

  • Valerij Geraszimov orosz tábornokhoz: 2023 év elejétől közvetlenül az ő parancsnoksága alá kerültek az ukrajnai háborúban részt vevő oroszországi csapatok;
  • illetve Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterhez.

„Na, idefigyeljetek, ők itt a Wagner fiúk, akik ma meghaltak. Ez itt mind friss vér. Ők mind valakinek a fiai és a lányai voltak. Azok pedig, akik nem adtak nekik elég muníciót a harcokra, az a söpredék a pokolban fog elégni. 70 százalékos a lőszerhiányunk. Sojgu, hol a @@@-ban van a lőszer? Nézd meg őket, te @@@!”

– fakadt ki a videóban a Wagner-vezér, aki válogatott orosz káromkodások közepette azt is számon kérte az orosz hadvezetésen, hogy míg az ő katonái sorra esnek el az ukrán fronton, addig az ő gyerekeik jól érzik magukat Oroszországban és erről még YouTube-videókat is készítenek.

Azt hiszitek, hogy ti vagytok az élet császárai, a mindenség urai, hogy jogotok van irányítani az életünket? Ha normális lőszert adnátok nekünk, ötször kevesebb halottunk lenne. A Wagner csoport katonái önkéntesként jönnek ide, és azért halnak meg, hogy ti otthon dőzsölhessetek. Ezt tartsátok észben

– tette még hozzá Jevgenyij Prigozsin.

Jevgenyij Prigozsin és zsoldosai az ukrán front legélesebb pontján, Bahmutban harcolnak, és már nem először panaszkodnak lőszerhiányra. A Wagner magánhadsereg vezetője 2023 februárjában tett először közzé képeket a zsoldosok holttesteiről, azt követelve, hogy az orosz hadügyminisztérium növelje az ellátmányukat.

Jevgenyij Prigozsin pedig azzal fenyegetőzött a múlt héten, hogy kivonja zsoldosait Bahmutból, amennyiben nem biztosítanak több lőszert számukra. 

Visszavonulnak Bahmutból a Wagner-katonák

Jevgenyij Prigozsin a drámai videó közzététele után bejelentette, hogy május 9-én elhagyják Bahmutot, és átadják helyüket az ukrán városban az orosz védelmi minisztérium egységeinek.

 

 

A lépést a Wagner-csoport vezetője azzal indokolta, hogy a magánhadsereg tagjai lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve.  

(via Meduza)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport