A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében közölte: az ukrajnai fronton szolgáló orosz parancsnokok sajátos módon kezdték el büntetni saját, fegyelemsértő katonáikat.

Mégpedig úgy, hogy úgynevezett zindanokba zárják őket, amelyek földbe ásott, rácsokkal fedett lyukakból álló börtönök. Vagyis lényegében élve ássák be a föld alá az orosz hadsereg renitenseit.

A hírszerzés szerint a zindanokat fenyítőeszközként elsősorban akkor vetik be, amikor valakit az orosz seregben tiltott alkoholfogyasztáson vagy szerződésszegési kísérleten kapnak.

A brit védelmi tárca azt is megjegyzi napi jelentésében, hogy a háború kezdetén az ukrán frontra vezényelt katonák büntetése nem volt ennyire szigorú az orosz seregben: akik például megtagadták a szolgálatot, békésen hazatérhettek. Ősztől azonban az orosz katonai vezetés egyre komolyabb drákói szigort vezetett be a fegyelem fenntartása érdekében.

A zindanok elsősorban a csecsenföldi háborúk idején kezdték el széles körben alkalmazni mindkét oldalon. A fegyveresek nem egyszer a túszok fogva tartására is használták ezeket.

 

Bajban az oroszok? Ennyi katonát még sosem akartak toborozni

Az orosz hadvezetés azt tervezi, hogy 2023-ban több mint 415 ezer szerződéses katonát toboroz, akik közül 300 ezren a tartalékosoknál szolgálnak majd, a többieket pedig Ukrajnába küldik, hogy új egységeket alakítsanak ki, illetve feltöltsék a régieket. A gigantikus méretű toborzásról a The Washington Post számolt be egy kiszivárogtatott amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva. A február közepén keltezett amerikai katonai jelentés azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin elnök támogatta az orosz védelmi minisztérium javaslatát, miszerint „diszkréten toborozzanak” több mint 400 ezer katonát. A nyugati hírszerzés úgy tudja, hogy az ukrajnai orosz csoportosulásnak 50 ezer katonája hiányzik a harctéren és 40 ezer tartalékban. Bővebben --->

(via Meduza)