A gigantikus méretű toborzásról a The Washington Post számolt be egy kiszivárogtatott amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva. A február közepén keltezett amerikai katonai jelentés azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin elnök támogatta az orosz védelmi minisztérium javaslatát, miszerint „diszkréten toborozzanak” több mint 400 ezer katonát.

A nyugati hírszerzés úgy tudja, hogy az ukrajnai orosz csoportosulásnak 50 ezer katonája hiányzik a harctéren és 40 ezer tartalékban.

A szerződéses katonák toborzásának terve valószínűleg a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter javasolta orosz hadseregreformhoz kapcsolódik. Az ő elképzelése szerint 2026-ra az orosz hadsereg létszáma 1,15 millióról másfél millióra nőne, és ennek a létszámnak a felét szerződéssel toboroznák.

Súlyos munkaerőhiányt idézne elő egy ekkora sorozás

A hírszerzési jelentés szerint azonban a 415 ezer fő felvételére vonatkozó javaslatot ellenzik az orosz kormány gazdasági szférájának képviselői, akik attól tartanak, hogy mindez munkaerőhiányt okozna az országban. 

Hogy Vlagyimir Putyint megvédjék a közvélemény elégedetlenségétől, a toborzási kampányt a regionális hatóságokra akarják bízni. A The Washington Post által vizsgált másik dokumentum szerint is folytatódik a toborzás. 

A nyugati hírszerzés becslése alapján az ukrajnai teljes körű invázió kezdetén az orosz hadsereg létszáma 150 ezer fő volt. Putyin 2022 szeptemberében további 300 ezer ember „részleges mozgósítását” jelentette be. Ezen kívül mintegy 50 ezer ember harcolt Ukrajnában a Wagner-csoport részeként.