Nyikolaj Peszkov, a Kreml-szóvivő Dmitrij Peszkov fia a Komszomolszkaja Pravdának adott interjújában mondta el, hogy valóban az ukrán fronton teljesít szolgálatot az orosz hadseregben, ezen belül is a Wagner magánhadsereg tagjaként.

Vlagyimir Putyin bizalmasának fia a lapnak azt is elárulta, hogy senki sem kényszerítette, ő maga döntött úgy, hogy részt vesz az Ukrajna ellen zajló „különleges katonai hadműveletben”.

Ugyanakkor eleinte bizonytalannak érezte magát, mert nem tudta pontosan, hogyan juthatna el az ukrán frontra. Hiszen a háború elején erről még kevesebb információ állt rendelkezésre, mint manapság.

Nyikolaj Peszkov ekkor fordult édesapjához, és kérdezte meg tőle, miként tudna kapcsolatba lépni a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner magánhadsereggel. Az apa pedig segített a fiának. Bár a kisebbik Peszkov a beszélgetésben azt már nem részletezte, hogy miért pont a Wagner magánhadseregbe állt be, és nem az orosz védelmi minisztériummal kötött szerződést.

A motivációra kitérve Nyikolaj Peszkov elmondta: azért vonult a háborúba, mert úgy érezte, hogy ez a kötelessége. Elmondása alapján, családja is támogatta a döntést, miután meggyőződtek a fiú elkötelezettségéről és komoly szándékairól.

A fiú arra is kitért, hogy az ukrán fronton harcoló Wagner-csoporthoz csatlakozva nem a valódi nevét használta, származását titkolva lett a magánhadsereg tagja. Végül egy olyan bevetés miatt, amelyet az ő legénysége teljesített, Nyikolaj Peszkov megkapta az orosz „vitézségi érdemrend” nevű kitüntetést. Erről azonban állítása alapján több részletet nem oszthat meg.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója is megerősítette, hogy Dmitrij Peszkov fia tüzérként harcolt Ukrajnában magánhadserege kötelékében. Hogy a fiú a katonai alakulathoz csatlakozhasson, erre személyesen a Kreml szóvivője kérte meg.

Jevgenyij Prigozsin azt is megosztotta: Nyikolaj Peszkov azért az ő alakulatukat választotta a honvédelmi minisztérium helyett, mert ott tudván arról, hogy milyen magas rangú orosz tisztségviselő fia jelentkezett hozzájuk, Dmitrij Peszkov fia vélhetően máig az orosz hadsereg főhadiszállásán vagy konyháján üldögélne.