Öt hónap alatt elesett húszezer orosz katona, további 80 ezren megsebesültek – idézte a BBC John Kirbyt, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, újonnan titkosított hírszerzési adatokra hivatkozva.

A halottak fele a Wagner-zsoldoscsoport tagja, akik a keleti Bahmut várost támadták. Oroszország tavaly óta próbálja elfoglalni a kis várost az elhúzódó és kimerítő háborúban.

Utolsókat rúghatja a Wagner-csoport

Legalábbis a zsoldosbrigád vezetője szerint, ugyanis arról értekezett, hogy hamarosan megszűnnek. Nem kizárt persze, hogy csak Jevgenyij Prigozsin szokásos fenyegetőzéséről van szó, ugyanis néhány napja még az újabb világégésről beszélt. Bővebben>>>

Ukrajna célja minél több orosz katonát megölni Bahmutban

Oroszország már Bahmut nagy részét elfoglalta, de az ukrán csapatok még mindig kitartanak a város nyugati részén, miközben a Wagner-csoport vezetője hónapok óta panaszkodik, hogy nem kapnak elegendő lőszer-utánpótlást az orosz vezetéstől.

Ukrán tisztviselők azt is mondták, hogy a bahmuti frontot arra használják fel, hogy minél több orosz katonát megöljenek, és kimerítsék Oroszország tartalékait.

A heves csata mindkét fél számára egyre nagyobb szimbolikus jelentőséggel bír: az ukránok számára a kis város az ellenállás jelképe, az oroszok pedig stratégiai áttörést várnak a város elfoglalásától.

Bahmut az ellenállás jelképe, ahol minden négyzetméterért dúl a harc

Oroszország már hónapok óta próbálja elfoglalni a kelet-ukrajnai várost a kimerítő ukrajnai háborúban. Mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett a bahmuti összecsapásokban. Bővebben>>>

Visszafelé sült el az orosz támadási kísérlet

„Oroszország támadási kísérlete a Donbasz régióban Bahmuton keresztül kudarcot vallott, mert Oroszországnak nem sikerült igazán stratégiailag is jelentős területet elfoglalnia” – mondta Kirby.

Az amerikai adatok december eleje óta tartják számon bahmut-i emberveszteségeket. Becsléseik szerint Oroszország eddig több mint 100 ezer áldozatot szenvedett, köztük több mint 20 ezret harc közben.

Oroszország támadási kísérlete a hónapokig tartó harcokkal hatalmas veszteségek után visszafelé sült el

– mondta John Kirby.

Hozzátette, hogy az ukrán áldozatokról nem adják ki a becsléseiket, mert „ők az igazi áldozatok, Oroszország pedig az agresszor”.

Amerika nem hisz az ukrán ellentámadás sikerében

Az Egyesült Államoknak kétségei támadtak az ukrán ellentámadás eredményeivel szemben: nem hiszik, hogy az ukrán erők tervezett rohama túl nagy sikereket jelenthetne az oroszok visszaverésében. Bővebben>>>