Ukrajna és Oroszország súlyos veszteségekről számolt be a Bahmutért folyó több hónapos harcban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az elmúlt napokban több mint 1100 halálos áldozatot szenvedett az orosz hadsereg, és még többen súlyosan megsebesültek. Oroszország közölte, hogy az elmúlt 24 órában több mint 220 ukrán katonát ölt meg – írja a BBC.

Megsemmisült hidak, romokban heverő városrészek: újabb műholdfelvételek jelentek meg a bahmuti pusztításról

A Maxar Technologies nevű amerikai vállalat friss műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra a Donyeck megyei Bahmutról, amelyeken látható, hogy a várost átszelő folyó feletti hidak teljesen megsemmisültek. Bővebben>>>

Elemzők szerint Bahmutnak kevés stratégiai értéke van, a város mégis az orosz parancsnokok fő katonai célpontja amellett, hogy kevés jó hírrel tudnak szolgálni a Kremlnek az eredményeket illetően, az ukránok ugyanis szépen tartják magukat. 

A város elfoglalásával Oroszország valamivel közelebb kerülne ahhoz a céljához, hogy ellenőrzése alá vonja az egész Donyecki régiót, amely egyike annak a négy kelet- és dél-ukrajnai régiónak, amelyeket Oroszország tavaly szeptemberben annektált.

Mindkét fél sorolta a veszteségeket

„Kevesebb mint egy hét alatt, március 6-a óta csak Bahmutnál több mint 1100 ellenséges katonát sikerült megölnünk, Oroszország vesztesége pótolhatatlan Bahmut közelében” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében. Hozzátette, hogy 1500 orosz katona olyan súlyosan megsebesült, és nem tudtak részt venni a további akciókban.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők több mint 220 ukrán katonát öltek meg.

Minden négyzetméterért heves küzdelem folyik

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes elmondta, hogy az orosz Wagner zsoldoscsoport több irányból támadta csapatait, hogy áttörjék a védelmet és a város központi kerületeibe nyomuljanak. Főleg ez a félkatonai szervezet felel Bahmut elfoglalásáért.

Vasárnap Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér azt mondta, hogy a helyzet a városban „nagyon nehéz, mert az ellenség minden négyzetméterért harcol”.

Minél közelebb vagyunk a városközponthoz, annál hevesebbek a harcok

– mondta Prigozsin. Úgy tervezi, hogy a város elfoglalása után majd új embereket toboroznak a régiókból.

Szombaton az amerikai Háborús Kutatóintézet arról számolt be, hogy Moszkva megtorpant a bahmuti támadásban.

Pár ezren maradtak a 70 ezres lakosságból

Bahmutban az invázió előtt mintegy 70 ezren éltek, de már csak néhány ezren maradtak. A város egykor leginkább só- és gipszbányáiról és hatalmas borászatáról volt ismert.

Oroszországhoz hasonlóan Ukrajna is politikai jelentőséget tulajdonított Bahmutnak, Zelenszkij elnök pedig az ellenállás jelképévé tette a várost.

Amikor decemberben Washingtonban járt, Zelenszkij az „ukrán morál erődjének” nevezte a várost, és egy bahmuti zászlót adott át az amerikai kongresszusnak.

Nyugati tisztviselők becslései szerint eddig 20 000 és 30 000 között lehet az orosz katonák száma, akik Bahmut és környékén meghaltak vagy megsebesültek.