Hétvégén is folytatódott Bahmut ostroma: az ukránok és az oroszok is a legfejlettebb harci eszközeit mozgósították. Az oroszok célja, hogy teljesen körülzárják a várost, amihez azáltal közelebb jutottak, hogy sikerült lerombolniuk két kulcsfontosságú hidat Bahmutban – írja a Bloomberg.

Képeken az oroszok kegyetlen pusztítása, ez lehet Zelenszkijék egyetlen esélye

A keleti-ukrajnai Bahmut városban és környékén heves harcok folynak, a települést védő ukrán erők egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az orosz erők részéről – közölte szombaton a brit katonai hírszerzés, a keleti városban és környékén heves harcok folynak. Bővebben>>>

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szombaton meglátogatta az ukrajnai Donyeck régióban állomásozó orosz csapatokat, ahogy azt a minisztériuma által közzétett videó mutatta. Soigu különös figyelmet fordított az orosz katonák biztonságos elhelyezéséhez szükséges feltételek megteremtésére az adott terepviszonyok között.

Megerősítik a légvédelmet három közeli ország felett

A német Luftwaffe és a brit Királyi Légierő hétfőtől kezdve közösen járőrözik a NATO keleti szárnyán ÉsztországLettország és Litvánia felett, mielőtt Németország áprilisban átadja a Baltikumi légi rendészeti misszió irányítását az Egyesült Királyságnak – jelentette a berlini védelmi minisztérium.

Ez az első alkalom, hogy Németország és az Egyesült Királyság közösen vesz részt egy ilyen típusú integrált műveletben.

Németország öt vadászgéppel és 150 katonával állomásozik az észtországi Amari légibázison augusztus óta, mióta átvette a misszió vezetését. Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn indul kétnapos látogatásra a litvániai csapatokhoz.

Öt tengely mentén támadnak

Kreml erői öt tengely mentén folytatnak offenzívát keleten, többek között Bahmut közelében – közölte az ukrán vezérkar a hétvégén.

Bahmut alpolgármestere szerint az orosz támadások megakadályozzák, hogy az ukrán csapatok elérjék az evakuálásra váró lakosokat, és kiutat biztosítsanak számukra.

A Kreml csapatai látszólag elegendő helyzetelőnyt szereztek ahhoz, hogy megfordítsák a Bahmutban kialakult helyzetet, de még nem kényszerítették visszavonulásra az ukrán erőket, és valószínűleg nem lesznek képesek egyhamar bekeríteni a várost

– közölték az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézetének elemzői.

Oroszország előnye megrendülhet lőszerutánpótlás nélkül 

Oroszország pozíciói a kelet-ukrajnai Bahmut körül veszélybe kerülnek, ha csapatai nem kapnak lőszert – figyelmeztetett vasárnap az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője.

Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert.

Egyelőre próbáljuk kideríteni az okot, hogy csak bürokratikus fennakadás történt vagy árulás

– mondta Prigozsin a Telegram-csatornáján.

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket tábornokokat. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat árulással vádolt, amiért visszatartották a lőszerellátást az emberei számára.

A Wagner-csoport legnagyobb félelme

Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy csapatai aggódnak amiatt, hogy a kormány lehetséges bűnbakként akarja beállítani őket, ha Oroszország elveszíti a háborút.

Ha a Wagner most visszavonul Bahmutból, az egész front összeomlik. A helyzet nem lesz kedvező az orosz érdekeket védő összes katonai alakulat számára

– fogalmazott a Wagner-vezér.

Volodimir Nazarenko, az ukrán csapatok egyik parancsnoka Bahmutban azt mondta, hogy nem kaptak visszavonulási parancsot, és a védelem tartja magát a zord körülmények között. „A helyzet Bahmutban és környékén pokoli, ahogy az egész keleti fronton” – mondta a Telegramon közzétett videójában.

Az ukrán hadsereg vasárnap késő este közölte, hogy az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Bahmut irányába, lövik a várost, valamint a közeli településeket. Prigozsin a múlt hét végén jelentette be, hogy a várost gyakorlatilag körülzárták.

Hatvanas évekbeli páncélosokat vet be az orosz hadsereg

A nehéz páncélozott harcjárművekben elszenvedett veszteségek miatt az orosz hadsereg hatvan évvel ezelőtt gyártott T-62-es harckocsikat is bevet Ukrajnában – áll a brit katonai hírszerzés helyzetértékelésében.

Reális lehetőségnek tartják, hogy az orosz fegyveres erők elit harckocsizó alakulata, az első harckocsizó gárdahadsereg egyes egységeit is T-62-esekkel látják el a korábbi veszteségek pótlására.

A brit katonai hírszerzés szerint a korábbi tervek alapján már 2021-től el kellett volna kezdeni az első harckocsizó gárdahadsereg felszerelését az újgenerációs T-14 Armata típusú harckocsikkal.

Az utóbbi napokban BTR-50 típusú orosz páncélozott csapatszállító járműveket is azonosítottak Ukrajnában. Ez a típus 1954-ben állt hadrendbe az orosz fegyveres erőknél, és az ukrajnai háború kezdete óta most először jelent meg az ukrán hadszíntéren.

Sokszorosan sebezhető veterán harckocsikkal pótolják a veszteséget

Tavaly nyár óta hozzávetőleg 800 T-62-es, addig raktárakban tárolt harckocsit vettek ismét használatba. Némelyikük észlelő berendezéseit korszerűsítették, és ez nagy valószínűséggel javítja hatékonyságukat az éjszakai hadviselésben.

A brit katonai hírszerzés szerint azonban ezek a „veterán” harcjármű-típusok sokszorosan sebezhetők a modern harctéri körülmények közepette, nincs például robbanóeszközökkel szemben ellenálló korszerű páncélzatuk.

A brit kormány január közepén bejelentette, hogy Ukrajna tizennégy Challenger 2 típusú harckocsit és hozzávetőleg harminc AS-90 önjáró löveget kap Nagy-Britanniától.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS-90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél.