G20-as csoport külügyminiszterei nem tudtak megegyezni az Oroszország ukrajnai háborújának leírására szolgáló nyelvezetről az Újdelhiben tartott kétnapos találkozón – közölte Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter.

A diplomaták hivatalos közös nyilatkozat helyett inkább egy záródokumentumot fognak kiadni – számolt be a Bloomberg.

A pénzügyminiszterek és központi bankok vezetőinek múlt heti találkozóján Oroszország és Kína is eltért a novemberi, Balin tartott vezetői találkozó megállapodásáról a nyelvezetről, mert kifogásolta a „háború” szó használatát.

Esélytelen, hogy dűlőre jutnak az elnevezésben

Antony Blinken külügyminiszter beszélt orosz kollégájával az első személyes találkozójukon, mióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

A vezető amerikai diplomata nyomást gyakorolt Szergej Lavrov külügyminiszterre, hogy lépjen előre a békemegállapodás felé Ukrajnával, és kiállt a Moszkva által fogva tartott amerikai állampolgárok mellett.

Mivel a G20-as erős gazdaságokat tömörítő csoportban 19 ország között Oroszország és Kína is tagok, nem volt sok esély a megegyezésre, ugyanis Oroszország ragaszkodik a „különleges hadművelet” szóhasználathoz, melyben Kína támogatja.

Putyin még hosszú évekig pénzelheti a háborút

Több mint 700 milliárd dollár anyagi kár érte Ukrajnát a háború miatt az elmúlt egy évben és több mint 8 millió ember hagyta el eddig az országot. A háború évekig elhúzódhat, erről pedig a Napi.hu podcastjában kaphat bővebb tájékoztatást.