Olaf Scholz német kancellár nem sokkal washingtoni útja előtt a Bundestagban tartott beszédében úgy fogalmazott: kiábrándító, hogy a G20-csoport pénzügyminisztereinek múlt heti indiai találkozóján Kína már nem volt hajlandó megerősíteni azt, ami a G20-ak vezetőinek tavaly év végi indonéziai csúcstalálkozóján még konszenzus volt: az orosz támadás egyértelmű elítélését – számolt be róla a Politico.

A kancellár egyrészt dicsérte Kína egyértelmű ellenállását az orosz nukleáris fenyegetésekkel szemben, mondván, hogy ez hozzájárult a helyzet deeszkalációjához. Méltatta, hogy a múlt héten bemutatott 12 pontos pekingi béketerv megismételte ezt az egyértelmű üzenetet a nukleáris, biológiai vagy vegyi tömegpusztító fegyverek bevetése ellen.

A német vezető politikus viszont bírálta Kínát, amiért nem vitatta meg békejavaslatait az agresszió áldozatául esett Ukrajnával.

Joggal lehet elvárni, hogy Kína megvitassa elképzeléseit a fő érintett féllel, az ukránokkal és Zelenszkij elnökkel. Pekingnek szóló üzenetem egyértelmű: használja fel befolyását Moszkvában, hogy sürgetni tudja az orosz csapatok kivonását

– mondta a kancellár.

Peking 12 pontos terve Moszkva irányába húz

Olaf Scholz megjegyzései tükrözik a nyugati politikusok általános csalódottságát és kritikáját, amelyekkel Kína állásfoglalására reagáltak, amelynek célja a Peking által „ukrán válságnak” nevezett helyzet rendezése, anélkül, hogy azt háborúnak neveznék. Kína 12 pontos béketervét úgy látják, hogy túlságosan előnyben részesíti az orosz álláspontot anélkül, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítását figyelembe venné.

Kína tisztességes béke előmozdítására irányuló szándékait még inkább kétségessé tették azok a hírek, amelyek szerint Peking állítólag azt fontolgatja, hogy fegyverekkel, például kamikaze drónokkal látja el Oroszországot. Ez figyelmeztetéseket váltott ki a nyugati tisztviselőkből, amit Olaf Scholz csütörtökön megismételt:

Ne szállítsanak fegyvereket az agresszor Oroszországnak!

Olaf Scholz beszéde kormánynyilatkozat formájában hangzott el kevéssel azelőtt, hogy pénteken az Egyesült Államokba repült volna, hogy Joe Biden amerikai elnökkel találkozzon az ukrajnai háborúról folytatott megbeszéléseken.

Az Egyesült Államok állítólag közeli szövetségeseivel konzultál arról, hogy közösen szankciókat vezessenek-e be Pekinggel szemben, ha Kína fegyvereket szállít Oroszországnak – ez a lehetséges intézkedés különösen szorult helyzetbe hozná Németországot, amely erősen függ a Kínával folytatott kereskedelemtől. Az ilyen lehetséges szankciókra vonatkozó amerikai felhívás valószínűleg kulcsszerepet fog játszani Joe Biden és Olaf Scholz pénteki találkozóján.