Egy évvel ezelőtt hirdetett korszakváltást Olaf Scholz német kancellár, azóta Németország a világ harmadik legnagyobb fegyverszállítója lett, ugyanakkor a Bundeswehr (német hadsereg) fejlesztése a vártnál is lassabban halad - mondta az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

Bauer Bence szerint felemás a meghirdetett korszakváltás eredménye: az egy éve meghirdetett lépések közül a Bundeswehr modernizációja volt a legfontosabb, amivel alig haladnak a németek, mondhatni „katasztrofális az új hadi beszerzések helyzete”.

Korábban elítélték, ma már követelik a fegyverszállításokat

A társadalom hozzáállását viszont sikerült megváltoztatni: régebben elítélték a fegyverszállításokat, ma élénken követelik, sőt Németország az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után a harmadik legnagyobb fegyverszállító Ukrajnába.

A németek azt is nyíltan felvállalják, hogy hiteleket vesznek fel a fegyverszállítás finanszírozására:

2022-ben bevállaltak egy 500 milliárd eurós hitelt, a Bundeswehr fejlesztése pedig 100 milliárd euróba kerül.

Bauer Bence elmondta, annak ellenére, hogy a Zöld Párt ellenezte a fegyverszállítást háborús térségekbe, a koalíció tagjaként a párt hirtelen 180 fokos fordulatot vett, és a legerőteljesebben követeli a fegyverszállításokat.

Korszakváltás a német politikában

Olaf Scholz és a Szociáldemokrata Párt valamelyest visszafogottabb, de „ők sem tudtak a nagy nyomásnak ellenállni”, így a fegyverszállítás politikai hangsúlyt kapott, ezért mehetnek Leopard harckocsik Ukrajnába, ami nagy korszakváltást jelent a német politikában.

Ehhez képest a Bundeswehr fejlesztése nem úgy haladt, ahogy ezt egy évvel ezelőtt elképzelték, pedig a három kormánypárt és az ellenzéki CDU-CSU haderőfejlesztés terén egy követ fújnak.

A Bundeswehr haderőképessége nem javult, mert sok eszköz Ukrajnába ment, és újakat még nem sikerült beszerezni.

Bauer Bence szerint kérdéses, hogy mikor lesz a Bundeswehr olyan állapotban, amilyenben kívánatos lenne, hiszen már mondták, hogy a NATO kétszázalékos célját valószínűleg ebben az évben sem fogják elérni.

Kezdik elveszíteni a türelmüket

A fegyverek mellett többféle pénzügyi eszközzel támogatják Ukrajnát, aminek nagy a társadalmi hátszele.

Eközben a német lakosság lassan elveszíti a türelmét, azaz egyre kevesebben támogatják a fegyverszállítást.

Ennek az az oka, hogy látják, már több mint egy éve tart a háború, és nincs kilátás a végére, és ez a német társadalmat is elszomorítja – vélekedett a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.