Az Oroszország által megtámadott Ukrajnában zajló harcokban használt kulcsfontosságú harckocsik egyes típusainál akár 50 százalékos is lehet a veszteség, ami arra készteti Oroszországot, hogy a hidegháború idejéből származó készleteihez nyúljon – írja a The Guardian.

Ukrajna harckocsiállománya a becslések szerint megnövekedett az általa zsákmányolt harckocsiknak, illetve a nyugati szövetségesektől kapott szovjet korabeli tankoknak köszönhetően. 

Hatalmas katonai kudarc

John Chipman, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének elnöke szerint a háború politikai és katonai kudarc Oroszország számára, ami a Kreml modernizációs erőfeszítései ellenére az orosz vezetés és a lőszerek hiányosságaira világított rá.

Az elemzőintézet adatai nagyrészt drónokról, műholdakról és a csatatérről származó, nyílt forrásból származó felvételeken alapulnak, amelyek a háború kezdetétől november végéig gyűjtötték az adatokat.

A becslések szerint így Oroszország hadseregének harckocsiállománya 38 százalékkal, 2927-ről 1800-ra csökkent,

miközben különösen nagy veszteségeket szenvedett el a munkagépek terén egyaránt, vagyis a T-72B3-as 2013-ban átadott, korszerűsített változata esetén.

A jelentős harctéri veszteségek azt mutatják, hogy Oroszország elveszítette a harckocsiállománya invázió előtti méretének mintegy 50 százalékát, ráadásul a lassú ipari termelés arra kényszeríti Moszkvát, hogy régebbi tartalékolt fegyvereire támaszkodjon.

Az oroszok túlságosan optimistán kezdték meg a háborút, ami ahhoz vezetett, hogy az invázió elején súlyos tankveszteségeket szenvedett el az orosz hadsereg, különösen a Kijev elleni sikertelen támadásban, ahol konvojban haladó harckocsik és páncélozott járművek semmisültek meg a fővárostól északra vezető utakon.