Hét hónapja folynak a harcok az egykor 70 ezer lakosú, ma romokban heverő Bahmut városáért. Amennyiben az orosz csapatok sikeresen ellenőrzésük alá tudják vonni az ukrán várost, ez lesz az orosz haderő első jelentős sikere a téli hadjáratban.

Úgy gondolom, hogy sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bír Bahmut bevétele, mintsem stratégiai vagy műveleti jelentőséggel – fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jordániai útján.

Az amerikai politikus Bahmut lehetséges elvesztését semmiképp sem tekintené stratégiai visszalépésnek.

A Wagner zsoldoshadsereg erősebb az orosz hadseregnél

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója ugyanakkor hétvégi videójában a Moszkvából érkező lőszerutánpótlás nehézségeiről számolt be ismételten. A múlt hét végén arról beszélt, hogy a várost gyakorlatilag körbezárták.

Jevgenyij Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat árulással vádolta meg, amiért szerinte visszatartották a lőszert a Wagnertől.

Austin utalt a Wagner zsoldoshadsereg és az orosz hadsereg közötti különbségekre, amelyeket „repedésként” aposztrofált.

Azt mondanám, hogy a Wagner csoport erői valamivel hatékonyabbak annál az orosz hadseregnél, amelytől eddig aligha láthattunk példaértékű teljesítményt

– fogalmazott az amerikai miniszter.

Árulásról és orosz bukásról beszél a Wagner-vezér, nem ezt ígérte a Kreml

Az orosz csapatok továbbra is folytatják a kísérletet az ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut városának elfoglalására. Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy a Kreml erői öt fronton támadnak Ukrajna keleti részén, köztük Bahmut közelében. Bővebben>>>