Az amerikai védelmi minisztérium kiszivárgott dokumentumai szerint az ukrán hadsereg tavasszal nem tud átütő sikereket elérni az Oroszország által megszállt ukrán területek visszafoglalása terén – írja a The Washington Post.

tvnoviny.sk portál szerint a kételkedés mögött az áll, hogy az ukránok nehezen tudnak elegendő lőszert, felszerelést és katonát összegyűjteni.

A február eleji kiszivárogtatott amerikai dokumentumok hitelességét egyelőre nem erősítették meg, de a washingtoni kormány kétségeire utalnak az ukrajnai háború további alakulását illetően.

Nem valószínű, hogy Ukrajnának ismét sikerülne akkora területet szereznie, mint tavaly ősszel az ország keleti és déli részén

– áll a dokumentumokban, amelyek csak „szerény területi nyereségre” számítanak a tervezett ukrán ellentámadás keretében.

Az aggodalmakhoz Ukrajna „jelentős hiányosságai” vezettek a katonák és a felszerelés számában, valamint az orosz védelmi rendszerek ellenálló-képessége miatt.

Az ukrán ellentámadás célja

A kiszivárgott dokumentumok szerint Kijev stratégiája az, hogy visszafoglalja a kelet-ukrajnai területeket, és ezzel egyidejűleg dél felé haladjon, hogy megszakítsa az Oroszország és a Krím-félsziget közötti közlekedési kapcsolatot.

Az amerikai titkosszolgálatoktól származó, főként az ukrajnai háborúra vonatkozó dokumentumok hetek óta keringenek az interneten – oroszbarát csatornákon is.

Ezenkívül az amerikai hadsereg titkos információit is tartalmazzák Kínáról vagy a Közel-Keletről. A DPA hozzáteszi, hogy az amerikai média már napok óta tudósít az iratokról, de magukat a dokumentumokat nem tették közzé.

A szövetségesek még több katonai segítséget ígérnek, Zelenszkijnek megérte Lengyelországba látogatni

Az ukrán elnök hivatalos látogatást tesz lengyel szövetségesénél, ahol további katonai támogatásokra kapott ígéretet. Az Egyesült Államok újabb fegyver- és egyéb katonai szállítmányt jelentett be Ukrajna számára, miközben az orosz csapatok folytatják a kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalásáért folytatott régóta elhúzódó harcot. Bővebben>>>