Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a szomszédos Lengyelországba utazott hivatalos látogatásra, ahol Andrzej Duda lengyel elnök személyesen fogadta. Lengyelország az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta már több millió ukrán menekültet fogadott be, és fegyverekkel látta el a kijevi kormányt.

Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor Kínába utazott, miután Joe Biden amerikai elnökkel megállapodtak, hogy megpróbálják Pekinget rábírni az Ukrajnát immár második éve sújtó orosz támadás befejezésének sürgetésére – írja a Reuters.

Orbán Viktor: Ebből még harmadik világháború is lehet

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt fejtegette, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb, éppen ezért mi sem lenne természetesebb, mint a békét pártolni. Ugyanakkor szerinte ez a szándék az uniós vezetők többségéből hiányzik. Az infláció elleni vakcinát viszont már megkaptuk, bízik benne, hogy hatni is fog. Bővebben>>>

Továbbra is nagy összegeket költenek Ukrajna katonai ellátására

Az Egyesült Államok kedden további 2,6 milliárd dollár katonai támogatást ígért az ukrán kormánynak, többek között három légtérellenőrző radart, páncéltörő rakétákat és üzemanyagszállító teherautókat. Az Egyesült Államok az orosz invázió óta már több mint 35 milliárd dollár katonai segélyt adott Ukrajnának.

Moszkva washingtoni nagykövetsége azt közölte, hogy az Egyesült Államok el akarja húzni a konfliktust.

Az új amerikai segélycsomag épp jókor jön az ukránoknak, mivel az ukrán erők arra készülnek, hogy keleten ellentámadást indítsanak az orosz erők ellen. A harcok középpontjában továbbra is Bahmut áll, amely egy bányaváros és közlekedési csomópont Donyeck tartomány nagyrészt orosz ellenőrzés alatt álló területének peremén.

Bahmut sorsa szerda reggel még tisztázatlan volt, miután az orosz erők a hétvégén azt állították, hogy elfoglalták a városközpontot – ezt az állítást Kijev elutasította.

Lerohanták a bahmuti városházát az oroszok a Wagner-vezér szerint

Az orosz Wagner-csoport vezetője a kelet-ukrajnai Bahmut ostromáról jelentette, hogy elfoglalták a városházát vasárnap éjjel. Orosz zászlót tűztek ki az épületre. Bővebben>>>