Riasztott a kijevi régió légvédelmi rendszere a hajnali órákban, az ukrán légvédelem azonban csak pár órával később, Dnyipro város fölött lőtte ki a légtérben repülő 13 iráni drónt. Az összesen 15 észlelt gépből csak kettő tűnt el nyomtalanul, a többi az ukrán légvédelem hivatalos jelentése szerint megsemmisült – látható a liveuamap oldalán. A Dnyiprot elért fegyverek Shahed-131 és 136 típusúak voltak, melyeknek hatótávolsága 900 kilométer.

A Shahed 131-es és 136-os a leggyakrabban használt és legismertebb dróntípusok, amelyeket Oroszország nagy mennyiségben vetett be már a háború korai szakaszában. Az orosz hadsereg Geran-1-nek és Geran-2-nek nevezte át ezeket a saját hadműveleteiben. 

Harctéri előnye a könnyű és kis méretű drónoknak, hogy végre tudnak hajtani kamikaze támadásokat.

A magasabban repülő verziójukat már úgy tervezték, hogy kisebb bombákat is tudjanak szállítani, elengedni majd épségben visszajussanak a bázisra. Nem ez az első Teherán biztos fegyverforrást biztosít Oroszországnak.

Az orosz vezetés és Irán már előrehaladott tervekkel rendelkeznek egy olyan dróngyár építéséről Oroszországon belül, amely évente több ezer drónt gyárthatna.

Cserébe Teheránnak kevésbé kell tartania a térségben az amerikai jelenléttől, illetve fejlett orosz katonai vadászrepülőgépekkel, helikopterekkel és légvédelmi rendszerekkel is el tudná látni az országot.– írta a Foreign Policy amerikai és NATO tisztviselők nyilatkozatai alapján.