Egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen sors vár Jevgenyij Prigozsinra, aki a Wagner zsoldosaival 36 órán át azzal fenyegette az orosz vezetést, hogy a főváros elfoglalásával átveszi az irányítást egész Oroszország felett. Az orosz elnök először büntetéssel fenyegette meg a zendülés hangadóit, estére mégis azt ígérték Prigozsinnak, hogy ejtik az ellene felhozott vádakat, ha visszafordítja csapatait – írja az Euronews.

Az elnök egykori börtönviselt séfje szabad eltávozást kapott Belaruszba. Hogy éppen most hol tartózkodik, azt homály fedi. Jelzésértékű viszont, hogy Putyin hamar felrúgta megállapodást, és közölte: bíróság előtt kell felelniük a lázadás főkolomposainak. Az orosz elnök korábban kíméletlenül leszámolt ellenfeleivel. 

Sokan zuhantak ki nagyon magasról

December 25-én a kolbászkirálynak nevezett orosz mágnás, Pavel Antov napokkal 65. születésnapja után kizuhant egy szálloda ablakából az indiai Rajagadában. Száznegyven millió dolláros vagyonával a férfi Oroszország leggazdagabb köztisztviselői közé tartozott. A négytagú orosz társaság másik tagja, a 62 éves Vlagyimir Budanov két nappal Antov előtt halt meg ugyanabban a szállodában állítólag agyvérzésben.

A Lukoil elnöke, Ravil Maganov nem rejtette véka alá, hogy elítéli Oroszország ukrajnai invázióját. Nem sokkal a háború kitörése után az olajvállalat „a fegyveres konfliktus mielőbbi befejezésére” szólított fel. Maganov tavaly szeptemberben rejtélyes módon, egy moszkvai kórház ötödik emeleti ablakából esett ki. A TASZSZ öngyilkosságnak minősítette a történteket.

Dan Rapoport üzletember többször is nyilvánosan elítélte az orosz inváziót, és a megtámadott Ukrajna pártját fogta. Tavaly augusztusban egy washingtoni lakóház előtt holtan találták. A zsebében 2620 dollár volt készpénzben, továbbá floridai jogosítványa. Egy fekete kalapot és egy narancssárga papucscipőt viselt, amikor felfedezték tetemét. Rapoport többször bírálta élesen Putyint is, miközben a bebörtönzött Alekszej Navalnijt a támogatásáról biztosította. A háború kitörése óta a segítségnyújtás szándékával többször járt Ukrajnában. Felesége szerint nem lett öngyilkos, a rendőrség azonban nem kezelte gyanúsként a férfi halálát.

 

Rejtélyes zuhanások: ezért aludhat ablaktalan szobában Prigozsin

Számos orosz üzletember, oligarcha vagy vezető tisztviselő halt meg gyanús körülmények között az elmúlt másfél évben. Az egyik leggyakoribb minta: kiesnek az emberek az ablakon. Bővebben --->