Az amerikai kormány beleegyezett Apache helikopterek és kapcsolódó felszerelések 12 milliárd dollár értékű eladásába Lengyelország hadseregének – közölte hétfőn a Pentagon Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége (DSCA).

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter az Ukrajna ellen tavaly indított orosz inváziót követően kijelentette, hogy Lengyelország Apache helikoptereket kíván beszerezni elrettentő erejének növelése érdekében. Az amerikai katonai felszerelésének külföldi eladását azonban előzetesen be kell jelenteni a Kongresszusnak a DSCA által,  ez a  a folyamat az Apache-értékesítés esetében most zárult le.

„Amíg a Boeing gyártmányú helikopterek nem készülnek el, az amerikai hadsereg beleegyezett, hogy addig is saját forrásból szállítja a meglévő gépeket” – közölte Blaszczak a közösségi médiában hétfőn este a Politico tudósítása szerint.

Rakéták, lőszerek, irányítórendszerek és amerikai kiképzés

A DSCA értesítése szerint a 96 Apache harci helikopter eladásán kívül az üzlet a felsorolt eszközök között rakétákat, lőszereket, irányítórendszereket, éjjellátó érzékelőket és amerikai kiképzéshez való hozzáférést is tartalmaz.

Az eladás javítani fogja Lengyelország képességét a jelenlegi és jövőbeli fenyegetésekkel szemben, mivel olyan haderőt biztosít, amely képes elrettenteni az ellenfeleket, és részt venni a NATO hadműveleteiben

– közölte a DSCA.

Lengyelország a nyugati fegyverek Ukrajnának történő átadásának kritikus frontvonalbeli csatornája volt azóta, hogy Oroszország tavaly megkezdte teljes körű invázióját, miközben Varsó a GDP négy százalékára emeli katonai kiadásait, ami jóval meghaladja a NATO által kitűzött két százalékos célt.