Az Öböl-menti állam döntése, amely követi a nagyobb szomszédja, Szaúd-Arábia tavalyi, az Egyesült Államok által közvetített lépését, órákkal rövidíti meg az izraeli légitársaságok Ázsiába tartó keleti járatait, mivel először engedélyezi számukra, hogy az Arab-félsziget felett repüljenek – közölte a Financial Times.

Az arab államok és Izrael közti kényes helyzetre való tekintettel az ománi légügyi hatóság közleményében nem említette kifejezetten Izraelt, de kinyilvánította, hogy

légtere nyitva áll minden olyan légitársaság előtt, amely megfelel a hatóság átrepülésre vonatkozó követelményeinek.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke „nagyszerű hírként” üdvözölte a kezdeményezést. Ahhoz képest, hogy Omán nincsen semmilyen hivatalos kapcsolatban Izraellel, óriási előrelépés az öböl-menti ország részéről ez az engedmény, és ezzel Izrael elérte, hogy eddig példátlan mértékű keleti nyitás kedvezményezettje legyen. 

„Azon dolgoztunk, hogy megnyissuk a légteret, először Szaúd-Arábia fölött, majd 2018-tól Ománnal is, hogy közvetlenül Indiába és Ausztráliába is repülhessünk” – mondta Netanjahu.

Három évvel ezelőttig Izraelnek csak két arab országgal voltak hivatalos kapcsolatai: Egyiptommal és Jordániával. A 2020-ban aláírt, amerikai közvetítéssel létrejött Ábrahám-egyezmény azonban diplomáciai kapcsolatok felvételéhez vezetett az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Marokkóval.

Szaúd-Arábia, a legnagyobb Öböl-menti állam 2020 júliusában megnyitotta légterét az izraeli légitársaságok előtt, cserébe azért, hogy Izrael aláírta a biztonsági intézkedéseket a multinacionális erők kivonására a Vörös-tenger két szigetéről, amelyeket Egyiptomtól követelt vissza.

Izrael és Szaúd-Arábia mindketten regionális riválisuknak tekintik Iránt, így egyre szorosabb biztonsági kapcsolatokat ápolnak, így valószínűleg Izrael és az Öböl-menti országok szorosabban együtt fognak működni a légvédelem terén.