Joe Biden amerikai elnök február 20-án háromnapos látogatásra Lengyelországba utazik az ukrajnai orosz hadművelet kezdetének egy éves évfordulója előtt – közölte pénteken Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Mint mondta, Joe Biden Andrzej Duda lengyel elnök mellett más európai NATO-tagországok képviselőivel is találkozni fog. A Fehér Ház szóvivője hozzátette: az amerikai elnök a tavaly február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet közelgő évfordulója alkalmából beszédet is mond.

Ebben többek között a Washington és szövetségesei által Ukrajnának juttatott támogatásáról is szó lesz.

Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke péntek esti varsói sajtóértekezletén közölte: Joe Biden látogatásakor, február 22-én az úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9), a NATO keleti határvidékén található tagállamok csúcstalálkozóját is megtartják Varsóban.

A múlt héten felmerült, hogy Joe Biden a lengyelországi látogatást követően esetleg Ukrajnába látogat. A Fehér Ház az erre vonatkozó sajtómegkeresésre mindössze annyit közölt, hogy egyelőre nem nincs bejelentenivalójuk további látogatásokról – írja az MTI.