Az amerikai elnök vasárnap délután érkezett az illegális migráció miatt hatalmas nyomás alatt álló El Paso texasi határvárosba. Joe Biden találkozott a határvédelmi hatóságok tisztségviselőivel és vezetőivel. El Paso repülőterén Gregg Abbott, Texas kormányzója fogadta az elnököt, és átadta neki a bevándorláspolitika átalakítására vonatkozó javaslatait tartalmazó levelét. 

A kormányzó az elnöki látogatás előtt úgy fogalmazott, hogy Joe Biden az úttal két évet késett.

Joe Bidenre az elmúlt hónapokban egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy felkeresse a migrációs válságtól sújtott országrészt. Kevin McCarthy, a republikánus többségű Képviselőház szombat hajnalban megválasztott új elnöke, az új törvényhozás első intézkedései között említette, hogy a határőrizet kérdése ügyében lépéseket tegyen.

Joe Biden a sajtótájékoztatón egy kérdésre reagálva az amerikai határon kialakult helyzetet a holokauszt időszakához hasonlította. Arra a kérdésre, hogy emberi jognak gondolja-e a migrációt, kijelentette: ha az ember családja üldöztetésnek van kitéve, akkor emberi jog, ahogy a nácik által üldözött zsidóság számára is emberi jog volt, hogy elmenekülhessenek.

A megjegyzésre Andy Biggs, a kongresszus egyik republikánus képviselője azzal reagált csütörtökön, hogy 

az ilyen gondolkodásmód akadályozza az ország határának biztosítását.

A politikus kifejtette, hogy távolról sem ugyanaz a két helyzet, az illegális határsértőké, akik között terroristák, kábítószercsempészek és egyéb bűnözők is lehetnek, valamint a nácik elől menekülő zsidóságé.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter még szerdán a Washington Post napilapnak adott interjúban elismerte, hogy az illegális bevándorlás mértéke komoly terhet ró az Egyesült Államok hatóságaira és bevándorlási rendszerére, amely megfogalmazása szerint alapvetően összeomlott.

Ugyanebben az interjúban a miniszter sürgette a kongresszust, hogy fogadja el az új bevándorlási törvényt, amelynek része az amnesztia, és ezzel a legális tartózkodás megadása illegális bevándorlók milliói számára.