Optimistán nyilatkozott az Euronews magas rangú brüsszeli forrása az Európai Bizottság és Magyarország egyeztetéseiről az igazságügy átalakítását illetően. A magyar kormány célja a megbeszélésekkel, hogy feloldják az összesen 5,8 milliárd eurót (2227 milliárd forint) jelentő Helyreállítási Alap pénzeit Budapest számára. 

„Őszintén, jól haladunk. A megbeszélés végén vagyunk. Még néhány kiigazításra várunk a magyar féltől. Abban bízunk, hogy ezeket hamarosan megteszik majd” – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő forrás, hozzátéve, hogy valójában nem igazi tárgyalásról van szó, hiszen a Bizottság mérföldköveknek nevezett elvárásai ismertek. A Bizottság azt ellenőrzi, hogy a törvényjavaslatok megfelelnek-e ezeknek az elvárásoknak.

Független igazságszolgáltatás, átlátható közbeszerzések

Korábban a kormány azt vállalta, hogy megerősíti az igazságügy függetlenségét, átláthatóbbá teszi a közbeszerzéseket és az uniós pénzek elköltésének ellenőrzését. Jelenleg két nagy költségvetési tételt blokkolt az EU:

  • az 5,8 milliárdos Helyreállítási Alapot, illetve
  • a jogállamisági mechanizmus alkalmazásával további 7,5 milliárd eurót blokkoltak a rendes hétéves költségvetésből.

A Helyreállítási Alapok feloldásához elengedhetetlenek az igazságügyi reformok, valamint két másik mérföldkő kipipálása az audit és pénzügyi ellenőrzés területén. 21 mérföldkövet pedig a jogállamisági mechanizmus lezárásához kell teljesíteni. 

Párbeszéd a jogállamisági mechanizmusról

Az Európai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján Ujvári Balázs szóvivő beszámolt arról, hol áll a konzultáció a jogállamisági mechanizmus ügyében, itt ugyanis a magyar kormánynak háromhavonta beszámolót kell készítenie arról, hogyan is áll a vállalásai teljesítésével. A Bizottság szerint ez most megtörtént.

Ha Magyarország kielégíti a feltételeket és a vállalásokat, és ha a Bizottság úgy ítéli meg, hogy ezek megfelelnek a várakozásainknak, akkor az ügyet a Európai Tanács elé viszi, és lehetővé válhat az intézkedések felfüggesztése. Ez azonban csak egy hipotetikus forgatókönyv, és nincsen egyetlen konkrét határidő sem ebben a folyamatban

– fogalmazott a szóvivő.   

November végén az Európai Bizottság támogatta az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási terv elfogadását, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi (3000 milliárd forint) felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot. Ugyanakkor az 5,8 milliárd euró magyar számlákon való landolását sem szabad még készpénznek venni, hiszen akad még ez irányú kötelezettsége a magyar kormánynak.

Varga Judit: a bírók a demokrácia és a jogállam várvédői

Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán várvédőknek nevezte a bírókat, akik „a demokrácia, a jogállam és az alkotmányosság, végső soron nemzetünk erődjét védik”.  A Bírói függetlenség intézményes garanciái című nemzetközi konferencián a tárcavezető az igazságszolgáltatás jelen levő vezetőinek elmondta, hogy a kormány és a törvényhozó hatalom minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a magyar bírák független és pártatlan ítélkezésének feltételeit.