Az Aljazeera szerint az indiai jobboldal a film szexjelenetén akadt ki, amelyben a Hindu szentírásnak számító Bhagavad Gita egyik sora hangzik el. („Én lettem a Halál, a világok pusztítója”). Uday Mahurkar indiaipolitikai elemző a film rendezőjének szánt levélben úgy fogalmazott, hogy a jelenet ,,közvetlen támadás” hinduk milliárdjainak vallási meggyőződésével szemben. Az elemző a Twitter-oldalán is közzétett levelében arra kérte Nolant, vágja ki a jelenetet a filmből.

A Hindu szentírás fentebb leírt mondata az atombonba atyjának is nevezett elméleti fizikus egyik interjújában vált híressé. Oppenheimer ezen felül is többször nyilatkozott arról, hogy tud szanszkritül és érdeklődik a vallás iránt.

A Twitteren tiltakozásul megjelentek a #BoycottOppenheimser és a #RespectHinduCulture hashtag-ek is.

A szélsőjobb szerint támadás érte a hindukat

A Vishva Hindu Pharisad nevű hindu szélsőjobboldali szervezet szerint a film támadást kísérlet meg a hindu közösséggel szemben, és követeli, hogy vágják ki a jelenetet. Vinod Bansal szóvivő az AFP Hírügynökségnek úgy fogalmazott, a készítőknek bocsánatot kell kérniük, amiért a megsértették többek vallási meggyőződését.

Indiában a lakosság legnagyobb része hindunak vallja magát, de a kisebbségben lévő muszlimok is jelentős részét képezik az országnak.

Az Oppenheimerről szóló életrajzi film egyébként jól szerepel az indiai kasszáknál: a nyitóhétvégén 3 millió dolláros bevételt hozott, és pozitív kritikákat kapott.

Egy országban máris betiltották a Barbie filmet annak felkavaró tartalma miatt

Betiltották a Barbie vetítését egy pakisztáni tartományban, így a mozik nem játszhatják a hétvégén berobbant, világszerte osztatlan sikert arató filmet. Bővebben--->