Kína arra használja a TikTokot, hogy világszerte kiterjessze befolyását – mondta egy vezető republikánus képviselő, aki szerint a pekingi székhelyű vállalat tulajdonában lévő népszerű videómegosztó alkalmazást be kellene tiltani, vagy el kellene adni az Egyesült Államokban – számolt be róla a Bloomberg.

„Ugyanazt a stratégiát, taktikát és technológiát használják az amerikaikra, mint amit a Kínai Kommunista Párt a kínai nép ellenőrzésére használ” – mondta Mike Gallagher wisconsini képviselő, többek között a TikTok biztonsági kérdéseit is tárgyaló külügyi bizottság elnöke.

Gallagher olyan jogszabály-módosításokat szorgalmazott, amelyek betiltanák a ByteDance tulajdonában lévő TikTokot, vagy kikényszerítenék annak eladását. De nem ő az egyetlen, aki az alkalmazás korlátozását szorgalmazza. Kedden szavaz a bizottság egy másik intézkedésről, amelyet Michael McCaul republikánus képviselő nyújtott be.

A törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a teljes lakosság körében betiltsa az olyan alkalmazásokat, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot vetnek fel.

A kétpárti képviselőházi bizottság a Kínával folytatott amerikai verseny más aspektusait is át fogja vizsgálni, beleértve az exportellenőrzést és a kifelé irányuló befektetések felülvizsgálatát, amelynek célja az amerikai tőke korlátozása, amely Mike Gallagher szerint „akaratlanul finanszírozhatja” az emberi jogok megsértését vagy a katonai technológia fejlődését.

Brooke Oberwetter, a TikTok szóvivője úgy gondolja, hogy nem szabad engedni, hogy megalapozott okok nélkül a képviselőház külügyi bizottsága amerikaiak millióit cenzúrázza.

Két év és 1,5 milliárd dollár van benne egy olyan projektben, amely a hatályos törvényeken túlmenően biztosítja a TikTok amerikai platformjának biztonságát

– tette hozzá a szóvivő.

Kína is reagált, nem örülnek

Az intézkedést a kínai külügyminisztérium „elhibázottnak” nevezte, Mao Ning külügyi szóvivő újságírók előtt pedig azt mondta, Peking határozottan tiltakozik ellene. Washington visszaél a hatalmával azáltal, hogy jogtalanul hátrányos helyzetbe hoz külföldi vállalatokat és felszólította az Egyesült Államokat, „tartsa tiszteletben a piacgazdaság és a tisztességes verseny elveit” – idézi az MTI a szóvivőt.

Mennyire lehet bizonytalan saját magával kapcsolatban az Egyesült Államok, a világ vezető nagyhatalma, hogy ennyire fél a fiatalok kedvenc alkalmazásától?

– tette fel a kérdést.

Legutóbb Kanada tiltotta be a TikTokot

Kanada betiltja a TikTok használatát kormányzati eszközökön kiberbiztonsági kockázatkora hivatkozva. A tilalom kedden életbe is lép. A kormány által kiadott eszközökre mostantól nem lehet majd letölteni az alkalmazást, ráadásul a meglévő telepítéseket is eltávolítják.

„A TikTok felülvizsgálatát követően a kormány informatikai vezetője megállapította, hogy az elfogadhatatlan szintű kockázatot jelent a személyes információk és a kiberbiztonság szempontjából” – áll a közleményben.

Az EU is korlátozza az alkalmazást

A sok nyilvános kritika és jogi aggály miatt már az Európai Unió is vizsgálódni kezdett és kilátásba helyezett egy esetleges korlátozást a népszerű platformmal szemben.

Időközben az Európai Bizottság az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltotta munkatársainak a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt.

Az Egyesült Államok volt az első, aki észlelte a kiberkockázatot

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a kínai kormány a TikTok segítségével hozzáférhet az USA kormányzati eszközeihez, és azáltal a felhasználók adataihoz is.

A TikTokot üzemeltető cég elismerte, hogy négy dolgozójuk hivatalos felhatalmazás nélkül figyelte meg a Forbes néhány munkatársát. A Kongresszus energiaügyi- és kereskedelmi bizottságának soron következő meghallgatásán egyébként a cég vezérigazgatója, Shou Zi Chew fog tanúskodni március 23-án.

A kihallgatáson a vezérigazgatót várhatóan megkérdezik

  • a TikTok adatvédelmi és adatbiztonsági gyakorlatáról,
  • a Kínai Kommunista Párthoz fűződő kapcsolatáról,
  • illetve a népszerű videómegosztó fiatal felhasználókra gyakorolt hatásáról is.