Néhány ukrán állampolgárt már most is átadnak a lengyelek a Dnyepernek.

Az ukrán Nép Szolgálja frakció elnöke, David Arachamia nemrég azt mondta, hogy hogy az ukrán bűnüldöző szervek követelni fogják azoknak a sorköteles korú férfiaknak a kiadatását, akik a besorolás elől menekülve illegálisan elhagyták Ukrajnát – írja a Rzeczpospolita lengyel napilap.

Zelenszkij elnök utasítására 2022. február 24. után a katonai orvosi bizottságok által kiállított minden szolgálatra alkalmatlansági igazolást ellenőrizni kell. A kijevi hatóságok szerint akár több tízezer sorköteles korú férfi is kaphatott hamis határozatot 3 és 15 ezer dollár közötti kenőpénzért.

A határőrség parancsnoksága a lapnak olyan adatokat közölt, amely szerint tavaly február 24. és idén augusztus 31. között 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán települt Lengyelországba, és 2,8 millió ukrán hagyta el az országot. 80 ezren lényegében kámforrá váltak.

Anna Michalska hadnagy, a határőrség szóvivője szerint van, aki akár több száz alkalommal is átléphette a határt, viszont miután kivonták a kilépőket, azok alapján ennyi ukrán maradhatott Lengyelországban, akik potenciálisan hadkötelesek. Hogy közülük hányan mentesülhetnek ténylegesen, azt a hadnagy szerint nem tudni.

Fedir Veniszlavszkij, az ukrán Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy az ukrán ügyészség a benyújtott büntetőügyek alapján külföldön is felelősségre vonja állampolgárait. Ahhoz azonban, hogy vissza lehessen telepíteni Ukrajna területére a sorkatonaságtól menekülőket, nemzetközi vádiratot kell kiadni. A kiadatásáról azonban a lengyel bíróság dönt – mondta a lapnak Mariusz Ciarka felügyelő, a rendőrkapitányság szóvivője.

Megkezdték az átadást

A lengyel napilap információi szerint Lengyelország az Ukrajnával kötött megállapodás értelmében már kiutasítja az ország azon állampolgárait, akiknek vállalnia kell a hadkötelezettséget.

Júliusban az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) vádat emelt a Verhovna Rada egyik képviselője és asszisztense ellen. Mindketten kenőpénzért segítettek embereknek elhagyni az országot, azt állítva, hogy a hadsereg vagy humanitárius segélyek számára szállítanak árut. A képviselőt tetten érték, és amikor a szolgálatok bekopogtak hozzá, nem tudta, hová rejtse a pénzt.

Lembergben viszont egy 26 éves közvetítőt vettek őrizetbe, mert 3500 dollárért részt vett a sorköteles korú férfiak határon való átcsempészésében, és megpróbált megvesztegetni egy ukrán határőrt. Volinyban egy férfit 51 000 hrivnya (5600 zlotyval egyenértékű) pénzbírságra ítéltek, mert pénzért próbált átjutni a határon.

Az Ukrajnának küldött elavult tankok miatt kritizálják a német kormányt

Kemény kritikát kapott a német kormány Julian Röpcke német újságírótól, amiért elavult Leopard 1-es harckocsikat küldenek az ukrán fegyveres erőknek hatékonyabb haditechnikai eszközök, például cirkálórakéták helyett. Bővebben --->