A Die Aktuelle magazin vezetősége menesztette Anne Hoffmann-t, a Die Aktuelle főszerkesztőjét, miután a lap mesterséges intelligencia által generált interjút közölt a hétszeres Forma-1-es bajnok Michael Schumacherrel – derült ki a Funke Mediengruppe közleményéből.

A német újság a héten egyenesen a címlapon közölte Michael Schumacher, az első interjú szalagcímmel a cikket, ám azt csak mellékesen, kisebb betűkkel fűzték hozzák: megtévesztően valóságosnak hangzott.

Ennek az ízléstelen és félrevezető cikknek soha nem lett volna szabad megjelennie. Semmiképpen sem felel meg azoknak az újságírói normáknak, amelyeket mi és az olvasóink is elvárnak egy olyan kiadótól, mint a Funke

– jelentette ki Bianca Pohlmann, a Funke kiadóvállalat vezérigazgatója. A cégvezető egyúttal bocsánatot kért Michael Schumacher családjától is.

A közlemény szerint Anne Hoffmann 2009 óta vezette a magazint.

A magánélet magánélet

Pénteken írtuk meg, hogy félrevezető interjút tett közzé egy német lap: a Michael Schumacher karakterébe bújtatott mesterséges intelligenciát kérdezték a hétszeres Forma–1-es világbajnok egészségéről. A család megerősítette, jogi lépéseket fontolgatnak az ügyben a Die Aktuelle német magazin ellen.

A hétszeres világbajnok 2013 decemberében szenvedett síbalesetet, amelyet követően súlyos fejsérüléssel szállították kórházba. Egy darabig mesterséges kómában tartották, életmentő műtéteket hajtottak rajta végre, majd hosszú kórházi tartózkodás után hazaszállították. A baleset óta nem láthatta a nyilvánosság Michael Schumachert.

Az már csak a Die Aktuelle cikkének törzséből derül ki, hogy egy mesterséges intelligenciára épülő programmal, a charatcter.ai segítségével készült a világbajnok egészségével és családjával foglalkozó interjú.

A csapatom segítségével magamtól fel tudok állni, még néhány lépést is meg tudok tenni

– olvasható az egyik (ál)idézet.

A mesterséges intelligencia szerint a családjáról pedig most a következőképpen nyilatkozna Michael Schumacher: „a feleségem és a gyermekeim igazi áldást jelentenek a számomra, nélkülük nem sikerült volna. Természetesen nagyon szomorúak, hogy így alakultak a dolgok. Támogatnak engem és mellettem állnak.”

Michael Schumacher állapotáról valójában nagyon keveset lehet tudni, a felesége, Corinna Schumacher a Netflix a hétszeres világbajnokról szóló 2021-es dokumentumfilmben elmondta:

egy házban élünk együtt, zajlik a terápia. Mindent megteszünk, hogy javulhasson Michael állapota, és hogy jól, a család részének érezze magát.

Hozzátette, ahogy a legendás versenyző is mindig mondogatta, a magánélet magánélet. „Michael mindig megvédett minket, most pedig mi védjük őt” – jelentette ki a Corinna Schumacher.

A család a Reutersnek erősítette meg, hogy jogi lépéseket terveznek a félrevezető cikk miatt. Kérdés, hogy ezt továbbra is tervezik-e a német kiadóvállalat bocsánatkérését követően.