New Yorkban élő 61 éves Lu Jianwangot és az 59 éves Csen Csinpinget kínai ügynökként való összeesküvéssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják. A két férfi várhatóan hétfőn jelenik meg a brooklyni szövetségi bíróságon. Kína korábban tagadta a rendőri állomások üzemeltetését, és „szolgáltató központoknak” nevezte őket a tengerentúli állampolgárok számára.

A bronxi Lu és a manhattani Csen együtt dolgoztak az első tengerentúli rendőrőrs létrehozásán az Egyesült Államokban a kínai közbiztonsági minisztérium megbízásából – állította hétfőn az amerikai igazságügyi minisztérium. A kirendeltséget a minisztérium szerint 2022 őszén bezárták, miután az érintettek tudomást szereztek az állomással kapcsolatos FBI-vizsgálatról – írja a BBC.

Ez a vádirat felfedi, hogy a kínai kormány durván megsértette nemzetünk szuverenitását azzal, hogy titkos rendőrségi állomást hozott létre New York közepén

– mondta Breon Pearce, a brooklyni ügyészség vezető ügyésze.

Ezek az „állomások” feltehetően világszerte 53 országban, köztük az Egyesült Királyságban és Hollandiában is működő legalább száz rendőrőrs közé tartoznak. A múlt hónapban a kanadai szövetségi rendőrség jelentette be, hogy nyomozást indít két, Montreal környéki, rendőrségi előőrsnek vélt helyszín ellen.

Peking átlépte a vörös vonalat

„Kína fellépése messze túlmutat az elfogadható nemzetállami magatartás határain. Határozottan meg fogjuk védeni az országunkban élők szabadságjogait az önkényuralmi elnyomás fenyegetésével szemben” – hangsúlyozta Matthew Olsen főügyészhelyettes, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályának munkatársa.

Az ügyészek szerint Lu szoros kapcsolatban állt a kínai bűnüldöző szervekkel, és 2015-től kezdődően felvetette, hogy segítsen Kínának az Egyesült Államokban folytatott elnyomó tevékenységekben, beleértve a kínai másként gondolkodók zaklatását.

2018-ban részt vett egy szökevény Kínába való visszatérésre való rábírására irányuló erőfeszítésekben, beleértve a Kínában és az Egyesült Államokban élő személy és családja többszöri zaklatását és fenyegetését. Az ügyészek szerint pedig egy Kínában élő demokráciapárti aktivista felkutatására is igénybe vették Lut, aki az amerikai hatóságokkal való szembesítéskor tagadta ezeket a cselekményeket.

Ha Lu és Chent elítélik, akár 25 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az Egyesült Államokban és Kanadában működő kínai nagykövetségek szerint a helyszínek tengerentúli szolgáltató állomások, amelyeket a világjárvány idején nyitottak, hogy segítsenek a külföldön élő állampolgároknak a jogosítvány megújításában és hasonló ügyekben.

Emberi jogi csoportok azonban azzal vádolták Kínát, hogy a kirendeltségeket a külföldön élő kínai állampolgárok megfigyelésére és fenyegetésre használja. A múlt hónapban a kanadai szövetségi erők arra kérték a kínai kanadaiakat, hogy jelentkezzenek, akiket állítólagos kínai rendőrállomásokról érhettek fenyegetések.

Hamis közösségi médiafiókok, zaklatás és kínai propaganda

Az amerikai tisztviselők által hétfőn nyilvánosságra hozott feljelentésben a kínai közbiztonsági minisztérium 34 tisztviselőjét vádolták meg azzal, hogy hamis közösségi médiafiókokat használtak az Egyesült Államokban élő kínai másként gondolkodók zaklatására és a kínai kormány hivatalos propagandájának terjesztésére.

Az ügyészek szerint a vádlottak mindegyike a 912-es Speciális Projekt Munkacsoport néven ismert elit munkacsoporthoz tartozik, amelynek célja, hogy a világ minden táján, köztük az Egyesült Államokban található kínai disszidenseket célba vegye. Az állítások szerint Kína kormánya a nemzeti rendőrségét és a 912-es Speciális Projekt Munkacsoportot nem a törvények betartásának és a közbiztonság védelmének eszközeként, hanem inkább egy trollfarmként alkalmazza.