Az orosz katonai szolgálatról szóló törvény módosításai szerint a sorkötelezettségi korhatárt Oroszországban 18-ról 21 évre emelik három lépcsőben, a sorkötelezettségi korhatárt pedig 27-ről 30 évre emelik azonnal (nem lépcsőzetesen).

A törvényjavaslat 3 átmeneti időszakot ír elő:

  • 2024-ben a 19 és 30 év közötti állampolgárokat;
  • 2025-ben a 20 és 30 év közöttieket;
  • 2026-ban pedig a 21 és 30 év közöttieket sorozzák be.

Ugyanakkor a hadseregben szolgálni kívánó állampolgárok a sorkötelezettségi korhatár emelése ellenére már 18 éves kortól jelentkezhetnek majd sorkatonai szolgálatra – számolt be a Meduza hírügynökség.

Az alternatív szolgálat korhatára is emelkedett

Az orosz képviselők az alternatív polgári szolgálatról szóló törvény módosítását is javasolták. A módosítások értelmében a 18-30 éves polgárok választhatják majd az alternatív szolgálatot. A törvénytervezet jelenlegi változata nem veszi figyelembe az alsó korhatár emelését.

Ha a törvényt elfogadják, az 2024. január 1-jén lép majd hatályba. A dokumentum leszögezi, hogy azok az állampolgárok, akik a dokumentum hatályba lépése előtt halasztást kaptak a sorozásra, „a határidő lejártáig vagy az indokok megszűnéséig” élhetnek vele.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022 decemberében jelentette be a hadsereg reformját, amely a hadkötelezettségi korhatár emelésével jár. A hadseregreform a fegyveres erők létszámának másfélmillió főre történő növelését is előirányozza.