Vlagyimir Putyin orosz elnök beavatta a kínai olvasókat, hogy mit tart Oroszország számára az évszázad üzletének. Erről az Oroszország és Kína - a jövőbe tekintő partnerség című cikkben írt a kínai Kommunista Párt napilajában. Az orosz elnök többek között nagy reményeket fűz a következő negyedév teljesítményéhez annak a fényében, hogy egyre szorosabb barátság fűzi Pekinghez. 

Ezen túl Vlagyimir Putyin Oroszország és Kína együttműködését méltatta, és kiemelte, hogy a két ország közötti hosszú távú közös tervek és programok sikeresen megvalósulnak. Ilyen programként említette a Power of Siberia (Szila Szibiri) gázvezetéket amely grandiózus beruházásnak számít és ezért „méltán nevezhetjük az évszázad üzletének”.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy növekedő tendenciát mutat a kőolaj- és szénszállítás.

Erről még többet árult el az orosz államfő az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének kongresszusán tartott beszédében:

A GDP jelentős növekedésére számítunk az idei második negyedévben is a tavalyi szinthez képest.

Kínai orosz két jó barát

„Szakembereink segítenek új atomerőművi blokkok építésében Kínában, a kínai vállalatok pedig aktívan részt vesznek a Gazprom SZPG-projektjeiben. Az ipari és mezőgazdasági együttműködés is erősödik. Együtt kutatjuk a világűrt és új technológiákat fejlesztünk" – hangsúlyozta az orosz elnök. 

Fontos sarokpontja a Peking-Moszkva tengely szállítmányozásának, hogy a hatékonyság érdekében rendelkezzen gyorsvasúttal. Kína kezdeményezésére ez is megvalósult, így felgyorsulhat a kereskedelem a két ország között. 

Putyin elnök kiemelte azt is, hogy az orosz gazdaság új modell szerint kezd fejlődni. A pozitív eredmények között említette a fenntartható növekedési pályára állított belső kereslet megjelenését.

Kitartást a rosszakaróknak

Vlagyimir Putyin megjegyezte, hogy kiskereskedelmi forgalom áprilisban 5 százalékkal nőhet az alacsonyabb inflációnak, valamint a növekvő béreknek és a stabil munkaerőpiacnak köszönhetően. Az infláció az elnök értesülései szerint március végén már 4 százalék alatt lehet, így viszont nehéz napokat jósolt az eurózóna országainak, akik állítása szerint „vég nélkül várják, hogy az orosz gazdaság összeomoljon".