Putyin felhívására reagálva Prigozsin azt hangoztatta, hogy a hazaárulás kérdésében az elnök erősen téved, mert a Wagner összes harcosa hazafi és senki sem fogja az elnök, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vagy bárki más kérésére feladni magát. „Mert nem akarjuk, hogy az ország továbbra is korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen” – hangoztatta a zsoldoscsoport vezetője.

Putyin ígéretét, hogy felelősségre fogja vonatni a lázadókat, Prigozsin nem kommentálta.

Ramzan Kadirov csecsen vezető támogatásáról biztosította az orosz elnököt és az ország egységét és azt hangoztatta, hogy a lázadást el kell fojtani. Közölte, hogy az irányítása alatt álló köztársaságból katonák és nemzeti gárdisták indultak a konfliktusövezetekbe.

Kirill orosz pátriárka felszólította mindazokat, akik fegyvert fogtak a hittestvéreikre, hogy gondolják meg magukat. Hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetettséggel szemben meg kell őrizni az egységet, meg kell haladni sérelmeket és a személyes ambíciókat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán azt írta, hogy

a széthúzás és az árulás nagy tragédiához, egy egyetemes katasztrófához vezet, de a hatalom ezt nem fogja megengedni, és az ellenséget le fogják győzni. Egységre és nyugalomra szólított fel egyebek között az orosz parlament két kamarájának elnöke és több regionális vezető.

A Putyin által bejelentett intézkedések támogatásáról tett bejelentést Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt donyecki és luhanszki régió megbízott vezetője is.

Zelenszkij: Totális gyengeség!

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált – reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez „totális gyengeség”.

Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később

– írta az ukrán elnök.

Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy „önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja”. Putyin szerinte „emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel”.

Színjáték?

Az anyaország és az Ukrajnában harcoló orosz reguláris erők közé verhet éket a Wagner magánkatonai csoport főnöke, Jevgenyij Prigozsin, ha csapatával elfoglalja a hivatalos ukrán határral szomszédos területeket, amivel teljesen elvágja az utánpótlást a háborúban. Az oligarchának ezért Moszkváig sem kell eljutnia, hogy tovább erősítse a konfliktust – véli a Napi.hu nak nyilatkozó, Kijevben élő haditudósító. Az újságíró szerint nem elképzelhetetlen, hogy az egész "lázadás" csak egy színjáték, ami egy sokkal keményebb katonai elnyomást készít elő.

Somkuti Bálint hadtörténész, az MCC Geopolitikai Műhely kutatója pedig arról beszélt lapunknak, hogy Putyin teljhatalma vagy Ukrajna győzelme lehet a kimenetel a mostani helyzetben. 

Kövesse a fejleményeket a Napi.hu-n!