Föld körüli pályára helyezte a Koszmosz-2567 nevű orosz katonai űreszközt egy Szojuz-2.1a hordozórakéta, amelyet csütörtök reggel a pleszecki űrrepülőtérről bocsátottak fel.

Az űreszközt a tervezett időben a meghatározott pályára helyezték, és az irányítását átvették az űrerők földi eszközei

– közölte az orosz védelmi minisztérium.

Szívatják az oroszokat Bajkonurban

Kazahsztán lefoglalja a Roszkozmosz orosz ügynökség vagyonát Bajkonurban. Az igazgatónak megtiltották, hogy elhagyja az országot. A helyi sajtó szerint komoly politikai kavarás állhat a háttérben, ami az orosz-kazah viszonyra is komoly hatással lehet. Bővebben>>>

Gond nélkül felküldték a katonai műholdat

műholddal telemetrikus kapcsolatot létesítettek és tartanak fenn, a fedélzeti rendszerei hibátlanul működnek. A műholddal kapcsolatos információkat bevezették a kozmikus teret ellenőrző rendszer katalógusába.

A rakéta közép-európai idő szerint 7 óra 40 perckor indult az űrrepülőtérről. Az indítás és a Föld körüli pályára helyezés rendben történt.

A Szojuz-2.1a hordozórakétát a Progress Rocket Space Center (Samara) tervezte és gyártotta. Az első szovjet interkontinentális R-7 ballisztikus rakéta alapján létrehozott Szojuz űrhordozórakéta-családhoz tartozik. A Szojuz-2.1a a Szojuz-2 sorozat egyik változata, amelyet a Szojuz-U család legmasszívabb rakétája alapján fejlesztettek ki (1973 és 2017 között üzemelt) – írja a TASSZ.

A hordozórakéta segítségével különféle műholdakat, köztük kereskedelmi célú műholdakat és űrjárműveket bocsátanak az űrbe: az automata Progress MS-t és a pilóta által vezérelt Szojuz MS-t, amelyek rakományt és személyzetet szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra.