„Kénytelen vagyok ma bejelenteni, hogy Oroszország felfüggeszti a részvételét a hadászati támadófegyverek betiltásáról szóló megállapodásról. Megismétlem: nem kilép belőle, hanem felfüggeszti a részvételét” – fogalmazott Vlagyimir Putyin az orosz parlament két házának tartott évértékelőjén.

Mielőtt Oroszország visszatérne a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.

Az orosz elnök elmondta, tud arról, hogy az Egyesült Államok új típusú nukleáris töltetek kifejlesztésén dolgozik az elavulóban lévők helyébe, és hogy egy ilyen fegyver fizikai tesztelését mérlegeli.

Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állnia a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

Washington nem tartja magát a szerződéshez

Az orosz elnök kifogásolta, hogy Washington – miközben Moszkvától a START-szerződéssel kapcsolatban az összes pont teljesítését követeli –, a maga részéről úgy gondolja, „úgy viselkedik, ahogy akar”. Az orosz katonai létesítmények helyszíni ellenőrzését úgy kívánja felújítani, hogy közben stratégiai vereséget okozna Oroszországnak.

A tíz évre szóló, öt évre meghosszabbítható Új START egyezmény, amelyet 2010-ben tíz évre írt alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, 2011-ben lépett hatályba. A felek 2021-ben megállapodtak a szerződés hatályának 2026. február 5-ig való meghosszabbításáról.

Az Új START a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a hadrendbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe. Becslések szerint Oroszországban és az Egyesült Államokban található a világon meglévő nukleáris robbanófejek 90 százaléka.

Minél nagyobb segítséget kap Ukrajna, annál erősebben lép fel 

Putyin ismételten a Nyugatot, illetve az annak támogatásával 2014-ben végrehajtott kijevi államcsínyt okolta az ukrajnai konfliktus kirobbanásáért. Szerinte a demokrácia jelszava mögé bújva kirabolnak mindenkit és ellenségképet teremtenek az országaikban. "Neonáci jelzések vannak még a tankjaikon is" – tette hozzá a valóságot nem feltétlenül tükröző kijelentést. 

Az orosz elnök szerint a nyugati elitek igyekeznek globális szembenállássá alakítani az ukrajnai helyi konfliktust, azzal a céllal, hogy véglegesen leszámoljanak Moszkvával.

Azt ígérte, hogy minél nagyobb lesz az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre fogja Oroszország eltolni határaitól a fenyegetést.

A legkorszerűbb technológiákra fognak támaszkodni. Elmondta, hogy az orosz nukleáris erőknél 91 százalékos a korszerű technika aránya.

Reagált az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken azt mondta, az Egyesült Államok nagy körültekintéssel fogja figyelni, hogy Oroszország pontosan hogyan cselekszik majd.

„Természetesen biztosítjuk, hogy az országunk és szövetségeseink biztonságát képesek legyünk garantálni” – mondta Blinken.

Kijelentette, hogy Washington továbbra is kész bármikor tárgyalni Moszkvával a stratégiai fegyverek korlátozásáról, „függetlenül attól, hogy mi egyéb zajlik a világban vagy a kétoldalú kapcsolatokban”. Hozzátette, a világ azt várja el a két legnagyobb atomhatalomtól, hogy felelősen cselekedjen.

Mindeközben bekérették az orosz külügyminisztériumba Lynne Tracy moszkvai amerikai nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki az Egyesült Államoknak az ukrajnai harci cselekményekben való egyre szélesebb körű részvétele miatt. 

Emellett az oroszok azt állítják, hogy megsemmisítettek két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk város térségében.

Az orosz hadsereg erősen lövi Herszont. Ismét kegyetlenül gyilkolják a polgári lakosságot

 

- írta a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-üzenetében, amihez fotókat is mellékelt, és amelyeken utcán heverő holttestek láthatók. A rakétatámadás és az azt követő robbanás legalább hat ember halálát okozta, és tizenketten megsebesültek – közölték a helyi hatóságok. Az ukrán államfő hozzáfűzte: "A világ egyetlen percre sem feledkezhet meg arról, hogy az orosz kegyetlenség és agresszió nem ismer határokat".

A helyi hatóságok közleménye szerint Herszont Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában tartott beszéde alatt érte a rakétatámadás. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az oroszok összesen 20 rakétát lőttek ki a városra.