Magyarország légterét nem sértették meg az orosz rakéták – írta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint pénteken az oroszok a Fekete-tengerről indítottak rakétákat, kiterjedt támadást intézve ezzel Ukrajna ellen. Az orosz Fekete-tengeri flottából kilőtt két Kalibr cirkálórakéta Ukrajna nyugati tartományait célozta.

Magyarország légterét a szóban forgó rakéták nem sértették meg – közölte a minisztérium.

Románia és Moldva légterén viszont megsértették

Románia és Moldova légterén azonban áthaladt két orosz rakéta pénteken, mielőtt elérte volna Ukrajnát – közölte Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök, aki szintén arról beszélt, hogy a Kalibr típusú rakétákat a Fekete-tengerről lőtték ki.

Moldova az MTI tudósítása szerint megerősítette Valerij Zaluzsnij beszámolóját, és elítélte légtere megsértését. A chisinaui védelmi minisztérium jelezte: élénk figyelemmel követi a térségbeli helyzetet. Az incidens miatt sürgősen bekérették az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba.

Ezzel szemben a román védelmi tárca jelezte: nem tudja megerősíteni, hogy orosz rakéta haladt volna át az ország légterén.

A minisztérium közölte: a román légtérellenőrző rendszer észlelt egy manőverező robotrepülőgépnek tűnő tárgyat, amelyet a Krím félsziget közeléből indítottak egy orosz hajóról, de az csak Moldova légterébe hatolt be, Romániáéba nem. A tárca információi szerint az eszköz röppályája legközelebbi pontján 35 kilométerre volt a román határtól.

Moldova területén már többször bukkantak rakétamaradványokra az ukrajnai háború kezdete óta, de Románia esetében először került volna sor légtérsértésre. Románia a NATO tagja.