Egyedül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felelős azért, hogy most háború zajlik az országában – jelentette ki Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök a Politico szerint.

„Mindössze annyit kellett volna tennie, hogy nem támadja tovább Donbasz két autonóm köztársaságát, és soha nem történt volna meg mindez. Rettentő negatívnak ítélem meg ennek az úriembernek a viselkedését” – mondta a politikus.

Joe Biden amerikai elnökről sem túl fényes a korrupciós botrányairól elhíresült Silvio Berlusconi véleménye. Leszögezte, ha az Egyesült Államok nem biztosítana további anyagi és fegyveres segítséget Ukrajnának, az is közelebb hozhatná a háború lezárultát.

Nem ez az első alkalom, mikor Silvio Berlusconi Kreml-közeli álláspontot hangoztat. Tavaly októberben például azzal dicsekedett, hogy Vlagyimir Putyin „kedves levéllel” és vodkával köszöntötte őt a születésnapján. Hozzátette azt is, rettentően aggasztja, hogy orosz miniszterek szerint Olaszország gyakorlatilag hadban áll Oroszországgal, mert fegyverekkel és anyagilag is segíti Ukrajnát.

Szeptemberben pedig azt nyilatkozta a Rai köztelevíziónak, hogy Oroszország célja az invázióval, hogy

egy hét alatt leváltsák a Zelenszkij-kormányt, a helyükre pedig tisztességes embereket ültessenek.

Giorgia Meloni magyarázkodhat koalíciós partnere miatt

Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország a jelenleg kormányzó koalíció tagja. Az oroszpárti kijelentéseivel azonban jócskán megnehezíti az Ukrajnával és a háborúval kapcsolatban uniós álláspontot hirdető Giorgia Meloni dolgát. A miniszterelnök több alkalommal is hangsúlyozta, ő atlantista politikus, támogatja Ukrajnát az oroszokkal szembeni harcban, és egyetért azzal, hogy Rómának segélyek és fegyverszállítmányok formájában is segítenie kell Kijevet.

Giorgia Meloni a múlt hét végi uniós csúcstalálkozón kritizálta Franciaországot és Németországot, amiért Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a brüsszeli összejövetel előtt külön egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel Párizsban. Az olasz miniszterelnök nehezményezte, hogy őt nem hívták meg a találkozóra. Silvio Berlusconi azonban erre csak annyit mondott, ha ő lenne a kormányfő, akkor sem ment volna a francia fővárosba az ukrán elnökkel tárgyalni, ha hívják.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij főtanácsadója Berlusconi megjegyzéseire úgy reagál, a volt olasz miniszterelnök egy „VIP-agitátor, aki az orosz propaganda keretein belül cselekszik, és Olaszország hírnevét a Putyinnal való barátsága miatt áruba bocsátja. Szavai kárt okoznak Olaszországnak”.